OM gaat NAM niet vervolgen, Bodem Beweging zet door

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) niet strafrechtelijk vervolgen. Dit meldt RTV Noord. De Groninger Bodem Beweging (GBB), die het verzoek tot vervolging bij het OM indiende, stapt daarom naar het gerechtshof.

De maximale hoeveelheid gas die de NAM per jaar uit de grond onder Groningen mag halen is dit jaar aanzienlijk omlaag gesteld.Beeld anp

In september deed de GBB aangifte tegen de NAM vanwege het veroorzaken van levensgevaar voor inwoners van het Groningse aardbevingsgebied. De beweging schakelde daarvoor de bekende advocaat Gerard Spong in. Vorige week stelde het OM Spong per brief op de hoogte van de beslissing geen gehoor te geven aan het verzoek tot vervolging van de NAM. Dat besluit maakte de GBB dinsdag bekend op Radio Noord.

De belangenvereniging voegde daaraan toe die uitspraak niet te accepteren. Spong stapt namens de GBB naar het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, en eventueel daarna naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Gaskraan steeds verder dicht

In 2014 won de NAM 42 miljard kuub uit de Groningse grond. In juni 2015 beloofde minister van Economische Zaken Henk Kamp dat nog maximaal 30 miljard kuub per jaar uit de Groningse bodem zou worden halen. Vorige maand zette de Raad van State dat plafond weer eens drie miljard lager. De gaskraan draait steeds verder dicht.

'Geen redelijk doel'

De belangrijkste reden voor het OM om het verzoek niet in te willigen is dat er geen sprake zou zijn van een 'redelijk doel'. 'De discussie over de NAM wordt op allerlei niveaus gevoerd', stelt een woordvoerder van het OM tegenover de Volkskrant. 'In de politiek, maar ook in civiele sferen. Dan heeft strafrechtelijke vervolging geen toegevoegde waarde.'

Daarnaast bestaan er ook enkele juridische hobbels die een strafproces tegen de NAM compliceren. 'De NAM heeft altijd gehandeld met instemming van de overheid', aldus de woordvoerder van het OM. 'In hoeverre de NAM vervolgd kan worden, is dan ook de vraag.'

Onverantwoord

De GBB vindt dat de NAM 'de veiligheid van de bewoners in het gaswinningsgebied willens en wetens bedreigt door op een onverantwoord risicovolle wijze gas te winnen'. De NAM maakt zich daarmee schuldig aan strafbare feiten, waaronder het opzettelijk vernielen van gebouwen met levensgevaarlijke situaties als gevolg, aldus de GBB.

Een woordvoerder van de NAM laat in een reactie weten de stappen van de GBB serieus te nemen. 'Het gaat om stevige aantijgingen. De GBB is blijkbaar bereid hoog spel te spelen. Wij als NAM kunnen niet anders dan afwachten wat er gebeurt.'

Beeld anp

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden