OM gaat in beroep in Icare-zaak

Amsterdam Het Openbaar Ministerie is deze week bij het Hof in Leeuwarden in beroep gegaan tegen het vonnis in de fraudezaak tegen Bart V., ex-topman van het thuiszorgbedrijf Icare....

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

Het Openbaar Ministerie had, na meer dan twee jaar onderzoek, tegen V. zes jaar celstraf geëist wegens verduistering, oplichting, witwassen, valsheid in geschrifte en valse belastingaangiften. De rechtbank in Assen wees op 1 juni zes van de zeven aanklachten af, wegens gebrek aan bewijs of omdat de gewraakte feiten niet strafbaar waren.

Bart V. werd veroordeeld tot een jaar celstraf (met aftrek van twee weken voorarrest) en het betalen van een schadevergoeding van bijna 600 duizend euro aan Icare.

Van alle tenlasteleggingen achtte de rechter alleen bewezen dat V. in 2001 een bedrag van 1,3 miljoen gulden (bijna 600 duizend euro) via een truc heeft weggehaald bij Icare en doorgesluisd naar zijn kompaan Jan B. Ook B. werd veroordeeld tot een jaar celstraf (de eis was twintig maanden).

Wanneer het Hof in Leeuwarden uitspraak doet, is nog niet te zeggen. De Icare-zaak telt tientallen dossiers, die allemaal bestudeerd moeten worden. Ook kan het Hof nieuwe getuigen oproepen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden