OM en politie Groningen worden doorgelicht na Lancee-affaire

Minister Sorgdrager van Justitie laat het Openbaar Ministerie en de politie in Groningen doorlichten. Ze geeft daarmee gehoor aan de wens van de Tweede Kamer om naar aanleiding van de zaak-Lancee de gebrekkige justitiële samenwerking in Groningen aan te pakken....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Volgens Sorgdrager zijn er, afgezien van de affaire-Lancee, meer signalen van de gebrekkige samenwerking in Groningen tussen het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Met de toezegging van de minister werd een motie van de coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 overbodig. Zij eisten daarin zo'n onderzoek.

Sorgdrager erkende dat als gevolg van de slechte samenwerking van justitie en politie in Groningen haar eerder naar de Kamer gestuurde informatie over de zaak-Lancee niet volledig was. Maar dit bracht haar niet in problemen. De paarse coalitie had een dag voor het debat de rijen al gesloten.

Uit de eerste versie van de motie kon worden opgemaakt dat er opnieuw een onderzoek moest komen naar de gang van zaken in de zaak-Lancee. Maar daar was D66, de partij van Sorgdrager, tegen. Dan zou de zaak zich blijven voortslepen.

Toen de motie was aangepast en zich beperkte tot een onderzoek in Groningen, ging D66 ermee akkoord. De coalitie legt de schuld voor de gebrekkige en onvolledige informatievoorziening bij het OM en de Groningse politie.

Toen Sorgdrager ook nog meedeelde inmiddels een onderzoek te zijn begonnen naar de gebrekkige informatie die zij uit Groningen kreeg, was de angel uit het debat.

Het onderzoek zal niet, zoals gebruikelijk, worden verricht door het OM. Een onafhankelijk bureau zal worden gevraagd de samenwerking tussen politie en justitie in Groningen te ontrafelen. Voor het einde van het jaar moet het onderzoek klaar zijn. Dat een buitenstaander de machtsverhoudingen tussen OM en politie moet onderzoeken noemde VVD'er O. Vos een 'unicum'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden