OM en advocaten Van der G. tevreden over uitspraak

Het Openbaar Ministerie is 'erg tevreden' met de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam in de zaak tegen Volkert van der G. , die vrijdag in hoger beroep opnieuw tot achttien jaar cel werd veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn. De advocaten van Volkert van der G., B. Bohler en A. Franken, zijn 'niet ontevreden'...

'De uitspraak heeft grote duidelijkheid gegeven en is zeer goed gemotiveerd', aldus persadvocaat-generaal J. Hemmes-Boender. In het arrest is rekening gehouden met een aantal belangrijke punten die het Openbaar Ministerie heeft ingebracht, zoals de verstoring van het democratische proces door de moord en de mogelijkheid van recidive bij Van der G. 'Het hof heeft in vrijwel alle opzichten onze visie gedeeld,' zei Hemmes-Boender.

Het OM kan er volgens de advocaat-generaal mee leven dat het hof niet het door het OM geeiste levenslang oplegde. 'Op de strafoplegging heeft het hof een andere visie gehad.'

Het OM ziet 'op het eerste gezicht geen rechtsvragen die het de Hoge Raad in cassatie zou willen voorleggen'. Het OM heeft nog twee weken de tijd om daar een besluit over te nemen.

Advocaat B. Bohler van Van der G. denkt nog geruime tijd nodig te hebben om te beslissen of er beroep in cassatie zal volgen. 'Daarvoor moeten wij het arrest eerst nog goed bestuderen', aldus de advocate.

Bohler zei 'niet ontevreden' te zijn over het arrest. 'De straf is niet hoger uitgevallen en het hof heeft een aantal van onze verweren gehonoreerd', aldus Bohler. Zo hield het hof rekening met het 'extreem zware' detentieregime van Van der G. en een aantal publicaties over hem die 'onaanvaardbaar en schadelijk' zijn geweest.

Pim Fortuyns broer Marten zei goed te kunnen leven met de uitspraak. 'De motivatie van het hof is erg goed, veel beter dan bij de rechtbank,' aldus Marten Fortuyn.

'Die 18 jaar staat stevig, het had ook lager kunnen uitvallen. Het hof heeft helder overwogen wat deze man allemaal heeft misdaan. De uitspraak is een goed signaal naar andere idioten die zich zoiets in het hoofd zouden willen halen.'

De advocaat van de nabestaanden van Pim Fortuyn, Th. Hiddema, vindt de uitspraak'heel curieus'. De raadsman benadrukt dat het hof, in tegenstelling tot de rechtbank, alle feiten bewezen heeft verklaard maar tot een even hoge straf is gekomen.

Ook de motivatie van het hof is 'zwaarder' dan die van de rechtbank. 'Dan kun je zeggen', aldus Hiddema, 'dat Van der G. er bij het hof met een lichtere straf af is gekomen.' Hiddema gaat ervan uit dat Van der G. beroep in cassatie zal instellen.

Het hof wees vier nabestaanden van Fortuyn een schadevergoeding van elk 5500 euro toe. Een eis tot schadevergoeding van Leefbaar Rotterdam wees het hof af.

De LPF-fractie in de Tweede Kamer noemde het vonnis bij monde van Kamerlid Eerdmans 'levensgevaarlijk'. De uitspraak van het hof is onvoldoende afschrikwekkend, meent Eerdmans. 'Het is verontrustend als dit de straf is voor het om zeep brengen van de democratie.'

Eerdmans kondigt aan dat hij samen met zijn partijgenoten bezig is met een zwartboek over de moord op Fortuyn. Hierin zouden allerlei open eindes die na de rechtszaak nog bestaan, en verbanden die in de onderzoeken niet zijn gelegd, aan de orde moeten komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden