OM en advocaten tegenover elkaar in Piranha-zaak

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen zaak tegen Samir A. en zijn medeverdachten in het zogenoemde Piranha-onderzoek. Dat betoogden de advocaten vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam.

De vier worden verdacht van het voorbereiden van aanslagen op politici en het AIVD-gebouw en deelname aan een terroristische organisatie.

Het is de advocaten volslagen onduidelijk waar het OM zich op baseert als het stelt dat er sprake is van een organisatie. Ook is hen niet duidelijk waar de deelnemingshandelingen van hun cliënten uit zouden blijken. Veelvuldig werd de vergelijking gemaakt met de Hofstadgroep. ,,De verdachten in die zaak kwamen nog bijeen tijdens huiskamerbijeenkomsten'', betoogde Victor Koppe, advocaat van A. ,,In deze zaak is helemaal niks'', viel raadsman Robbert Maanicus hem bij.

Ernstiger dan Hofstadgroep

Volgens officier van justitie Alexander van Dam is deze organisatie echter ,,veel ernstiger'' dan de Hofstadgroep. Bij de Hofstadgroep ging het om opruiing, haatzaaien en bedreiging. ,,Hier gaat het om aanzienlijk ernstiger feiten.'' De Piranha-zaak zal medio oktober inhoudelijk worden behandeld. Drie mensen zitten vast. De rechtbank verlengde vrijdag hun voorarrest.

Ook het echtpaar Nourridin El F. en Soumaya S. zijn verdachten in deze zaak. El F. zit vast voor zijn rol in de terroristische organisatie de Hofstadgroep. Ook kreeg hij vijf jaar voor het bezit van een doorgeladen wapen. Zijn echtgenote S. heeft haar celstraf voor verboden wapenbezit inmiddels uitgezeten.

Vervolging voor zelfde feiten

El F. en S. menen dat het OM hen opnieuw wil vervolgen voor ongeveer dezelfde feiten als waarvoor zij eerder zijn veroordeeld. Omdat de wet zich hiertegen verzet, verzochten zij de rechtbank hun zaken stop te zetten. De uitspraak hierover volgt op 17 augustus.

Het OM moet nog een beslissing nemen over vier andere verdachten in de zaak, onder wie Jermaine W. (Walters), de jongere broer van de in de Hofstadzaak veroordeelde Jason W.. Hij gooide in november 2004 handgranaten naar de politie vanuit een portiekwoning in het Haagse Laakkwartier. Koppe vroeg het OM kenbaar te maken of dit viertal wel of niet wordt vervolgd. Officier van justitie Bart den Hartigh kon alleen melden dat die beslissing ,,binnen afzienbare tijd volgt''.

Getuige uit Marokko

De komende maanden worden nog verschillende getuigen gehoord, onder wie een man die vastzit in Marokko. Hij heeft daar tegen de politie heeft verklaard dat Samir A. hem heeft gevraagd een zelfmoordaanslag op het AIVD-gebouw in Leidschendam te plegen. De onderzoeksrechter zal daarvoor naar Marokko afreizen.

De rechtbank droeg het OM op een nieuwe poging doen de vermeende geestelijk leider van de Hofstadgroep, de Syriër Redouan Al Issa op te sporen. Eerdere pogingen daartoe in het kader van de Hofstadzaak liepen op niets uit. De man, die mogelijk in Syrië verblijft, is onvindbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden