OM eist zes jaar tegen frauderende topman zorg

Assen Zes jaar gevangenisstraf eiste de officier van justitie gisteren tegen Bart V., de hoofdverdachte in de zaak van de Drentse thuiszorgfraude....

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

‘Absurd’, vond V.’s advocaat Dian Brouwer. ‘Zelfs in de Palminvest-zaak, waarbij het om veel meer geld ging, werd maar vijf jaar jaar geëist.’ Tegen Jan B. , die directeur was van Icare’s thuiszorgwinkels, werd 30 maanden cel geëist, waarvan 10 voorwaardelijk.

Volgens het OM staat vast dat V. privé ongeveer 10 miljoen euro heeft verdiend aan illegale transacties. ‘V. en B. hadden geld dat ze van hun werkgevers hadden gekregen om zorg te verlenen, gebruikt om zichzelf te verrijken. Vooral V. had daar ongeveer een dagtaak aan.’ Hij zou ‘op grove wijze’ misbruik hebben gemaakt van zijn positie als bestuursvoorzitter van Icare en cruciale informatie hebben verzwegen voor de commissarissen. B. stak een huisvestingsbijdrage voor Icare in eigen zak, en kon de thuiszorgwinkels waarvan hij directeur was, dankzij V. goedkoop overnemen. Hij moest V. voor deze vriendendienst wel belonen, maar hield nog genoeg voor zichzelf over. ‘Lieden die zichzelf zo rücksichtslos verrijken, verdienen een forse straf’, zei de officier.

Slordig
Advocaat Brouwer verweet het OM dat het slordig heeft gewerkt. Het heeft blindgevaren op de rapporten van de FIOD, de fiscale opsporingsdienst, en heeft zelf de feiten niet onderzocht. Het OM heeft er volgens hem geen rekening mee gehouden dat de FIOD getuigen zou hebben ‘gemanipuleerd’ door ze vooral stukken te laten zien die de verdenkingen van de FIOD ondersteunden.

De officier van justitie is ervan overtuigd dat V. ruim 2 miljoen euro heeft verdiend aan de doorverkoop van 24 thuiszorgpanden. Hij zou de eerste koper daarvan, vastgoedhandelaar Lies K., hebben gedwongen hem een deel van de winst bij doorverkoop zwart toe te spelen. Maar volgens Brouwer is de enige bron van dat verhaal Lies K. zelf, die een reputatie heeft van oplichting en valsheid in geschrifte. Pikant is dat het OM juist deze week 18 maanden celstraf eiste tegen Lies K. in andere oplichtingszaken.

Brouwer wilde best toegeven dat V. geen heilige is. ‘Ik hoef niet te bewijzen dat het zieltje van Bart V. zonder enige smet is. Hij is niet voor 100 procent integer, hij schaakt op twee borden, hij had soms dubbele petten op.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden