OM eist zes jaar cel tegen ex-neuroloog Jansen Steur

Het Openbaar Ministerie heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist van zes jaar tegen de Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur. Wat het OM betreft moet de neuroloog in hechtenis worden genomen nog voordat de rechter tot een vonnis komt. Jansen Steur heeft geen verblijfplaats in Nederland. Het OM is bang dat hij naar het buitenland zal vluchten. Het OM heeft niet om een beroepsverbod gevraagd, omdat uitgesloten wordt geacht dat hij in Nederland ooit nog zijn vak kan uitoefenen.

Ernst Jansen Steur op 4 november bij de rechtbank in Almelo.Beeld anp

De officier van justitie noemde Jansen verminderd toerekeningsvatbaar, maar dat maakt hem niet minder strafbaar voor het toebrengen van zwaar lichamelijk en psychisch letsel, verduistering van geld en diefstal van medicijnen. Volgens haar leed Jansen aan grootheidsfantasie door de combinatie van ADHD, zijn narcistische aanleg en verslaving aan benzodiazepinen (slaapmiddelen). Hij handelde weinig planmatig, grillig en impulsief. Hij keerde nooit op zijn eigen beslissingen terug, omdat hij ervan overtuigd was een briljant neuroloog te zijn. Hij moet in staat zijn geweest de gevolgen van zijn handelen te zien, aldus de officier van justitie.

Het OM hekelt de manier waarop Jansen Steur zich als arts gedroeg. 'Hij heeft tegen patiënten geschreeuwd, om cadeautjes gevraagd en ze medicijnen gegeven die op naam van iemand anders stonden.'

'Eis is veel te zwaar'
Jansen voelt zich totaal verslagen door de eis van 6 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Dat heeft zijn advocaat dinsdag laten weten. Hij noemt die eis veel te zwaar en 'helemaal doorgeslagen'. Dat het Openbaar Ministerie Jansen vluchtgevaarlijk noemt, vindt advocaat Frank van Gaal heel apart. 'Waar dat ineens vandaan komt, is mij onduidelijk.'

Het is volgens de advocaat in Nederland uitzonderlijk als een medisch specialist een gevangenisstraf krijgt. 'Zes jaar is helemaal ongekend.' Hij verwacht dan ook niet dat de rechtbank hier uiteindelijk in mee gaat. 'Ik heb het idee dat er veel emotie meespeelt in deze eis.'

Maandag volgt zijn pleidooi, dat is een reactie op de eis.

Grootste medische zaak
De zaak tegen de 68-jarige Jansen Steur wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. De arts vertelde meerdere patiënten dat ze alzheimer hadden en liet ze het zware medicijn Exelon slikken. Achteraf bleken deze mensen helemaal geen alzheimer te hebben.

De rechtbank heeft flink de tijd genomen voor deze grote zaak, maar liefst 16 zittingsdagen inclusief 12 uitloopdagen. Jansen Steur zelf was iedere dag aanwezig en nam meerdere keren uitgebreid het woord. Tot een schuldbekentenis kwam het echter niet. Omzichtig gaf hij toe dat 'met de kennis van nu' de diagnoses 'wellicht anders gesteld' zouden worden. Ja, hij vindt het verschrikkelijk wat zijn patiënten is overkomen, maar hij vindt ook dat het hem niet aan te rekenen valt.

Tuchtzaak
De vraag blijft in hoeverre een arts of andere hulpverlener strafbaar is en mogelijk de gevangenis in moet als hij verkeerde diagnoses stelt. Normaal oordeelt het Medisch Tuchtcollege over mogelijke fouten van artsen. Tegen Jansen Steur loopt overigens gelijktijdig met deze zaak ook een tuchtzaak, op 20 december volgt daar uitspraak. Februari volgend jaar is de uitspraak in de strafzaak.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden