OM eist werkstraffen in aanrandingszaak asielzoekers Almere

De officier van justitie in Lelystad heeft woensdag tegen twee verdachten, Abel M. (18) en Solomon G. (20) werkstraffen geëist van respectievelijk 140 uur en 120 uur. Ook wil de aanklager dat M. een leerstraf krijgt opgelegd: een cursus die hem respect voor de grenzen van de ander moet bijbrengen.

Asielzoekerscentrum AlmereBeeld anp

Het was een beangstigende ervaring voor zeker vier jonge vrouwen. Midden in de nacht werden zij in een steeg ingesloten door drie jonge asielzoekers afkomstig uit Eritrea, waarna ze werden betast. Drie vrouwen deden aangifte van aanranding na het gebeurde in de nacht van 27 september in het uitgaanscentrum van Almere.

De twee verdachten waren zelf niet op zitting verschenen. Volgens hun advocaat Van den Brink waren ze geschrokken van alle media-aandacht voor de zaak.

Er zijn camerabeelden van wat zich er die uitgaansavond rond half drie 's nachts in de Herbergsteeg heeft afgespeeld. Een eerste slachtoffer heeft verklaard dat een man haar een sigaret vraagt als ze door de steeg loopt. Hij laat haar er niet door. Dan ziet ze dat achter haar een andere jongen staat. Als de man met een zwarte pet haar borsten betast, slaat ze hem van haar af en roept ze: 'Fuck off'. Ook een andere vrouw vertelt dat deze M. haar borsten heeft betast. 'Ik duwde hem van me af. Ik heb er nachtmerries van gehad.'

'Kon niet meer bewegen'

Een derde jonge vrouw die even later door de steeg loopt, voelt dat er op haar billen wordt geslagen. Dan slaat een andere man van achter een arm om haar heen en zit aan haar billen. 'Ik voelde mezelf verstijven, ik kon niet meer bewegen', zegt ze in haar door de rechter voorgelezen slachtofferverklaring. 'Gelukkig was ik niet alleen.'

Als zij en haar vriendinnen weten weg te komen, is ze erg overstuur. 'Ik kon alleen maar huilen. Steeds voelde ik die handen aan mijn lichaam. 's Nachts deed ik geen oog dicht.' Ze durft sinds dien niet alleen in het donker over straat te gaan.

De verdachten zijn die zelfde nacht aangehouden door de politie. Zij verklaarden dat zij een dolletje probeerden te maken. 'Ik dacht dat het een beetje speels was', verklaarde M. tegen de politie. G. zei dat hij de vrouw wilde bedanken met een zoen voor de sigaret. Ze ontkennen dat ze de vrouwen onzedelijk hebben betast.

'Tikkende tijdbommen'

De vader van een van de slachtoffers had kort na het gebeurde op een lokale nieuwssite gemeld dat zijn dochter was aangerand door een asielzoeker. Geert Wilders had het bericht via Twitter verspreid. Het bevestigde volgens de PVV-leider het angstige vermoeden van veel Nederlanders dat hun dochters niet meer veilig waren door de komst van de asielzoekers. De Almeerse PVV-fractie verzocht hierop de burgemeester tevergeefs om een avondklok in te stellen voor asielzoekers, om deze 'tikkende tijdbommen' uit het Almeerse uitgaansleven te weren.

'Voor deze vrouwen is de uitgaansavond dramatisch geëindigd', zegt de officier van justitie. Zij beklemtoont dat het wat haar betreft een gewone zedenzaak is die moet worden ontdaan van haar politieke lading. 'Het gebeurde is door een politieke partij aangegrepen om hun ongenoegen over vluchtelingen kenbaar te maken', zegt de aanklager. 'Maar gewaakt moet worden dat de zaak in de vluchtelingendiscussie wordt getrokken. Zonder deze zaak te bagatelliseren zien we helaas vaker zedenzaken zwaarder dan deze.'

Beide verdachten hebben een blanco strafblad. M. was nog maar twee maanden 18 jaar toen hij verdachte werd van drie aanrandingen. Hij is sinds 2014 in Nederland na een vlucht uit Eritrea. Hij werkt in een kringloopwinkel en spreekt volgens de Reclassering relatief goed Nederlands.

In Almere

Gijs' dochter is aangerand door asielzoekers. Het telefoontje komt 's nachts om half drie, en sindsdien is niets normaal. Het gebeurt in de Herbergsteeg, het zijn Eritreeërs. Maar daar gaat het niet om, zegt Gijs in deze reportage. 'Het gaat erom dat ik een vader ben, en jij hebt ook een dochter, dus je kunt je er misschien iets bij voorstellen.'

G. spreekt minder goed Nederlands. Volgens zijn advocaat is hij 'ontzettend geschrokken' van deze strafzaak. Hij pleit voor vrijspraak van de twee omdat er volgens hem geen sprake is geweest van aanrandingen. G. wilde volgens de advocaat alleen maar de dame een kusje op haar wang geven, als dank voor een sigaret. De advocaat benadrukt dat de twee 'een moeilijke jeugd met ontberingen' hebben gehad 'waardoor ze onvoldoende mogelijkheden hebben gehad om zich tot volwassenen te ontwikkelen.'

De rechter doet 13 april uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden