OM eist vijf jaar tegen suikeroom Young Boys

Merijn Rengers
Het clubgebouw van de voetbalvereniging Young Boys in Haarlem waar de politie in 2011 een inval deed. Beeld anp
Het clubgebouw van de voetbalvereniging Young Boys in Haarlem waar de politie in 2011 een inval deed.Beeld anp

Hij praat als een voetbaltrainer die net de laan uit is gestuurd: Kris J., de voormalige suikeroom en sterke man van de Haarlemse voetbalclub Young Boys. Met nauwelijks ingehouden woede vertelt de gedrongen hoofdverdachte dat er 'heel veel kletsverhalen over hem de ronde doen' en dat 'hij helemaal klaar is met het voetbalwereldje'.

Het zijn geen sportjournalisten die vandaag de vragen stellen, maar drie rechters in de Haarlemse rechtbank. Zij willen van deze Kris J. alles weten over hoe het er aan toe ging in de bestuurskamer van de inmiddels failliete Haarlemse volksclub, die dankzij zijn financiële impulsen in korte tijd doorstootte van de vijfde klasse naar de top van het Nederlandse amateurvoetbal.

Dat was, volgens het Openbaar Ministerie althans, mede te danken aan de criminele activiteiten die J. tussen 2007 en 2011 vanuit het clubhuis ontplooide. Hij zou er een illegaal pokerhol hebben gerund, een leverancier van sportartikelen hebben afgeperst en spelers en trainers in totaal 1,2 miljoen euro aan zwart, waarschijnlijk crimineel verkregen geld hebben toegeschoven - doorgaans in envelopjes.

J. is de spil in het onderzoek Courage, waarvan een groot aantal verdachten de afgelopen weken in Haarlem voor de rechter is verschenen. Woensdag was het de beurt aan de voormalige voorzitter van Young Boys, Johan W. Achttien maanden cel eiste het OM tegen hem omdat hij geen afstand had genomen van de praktijken van Kris J.

Donderdag was ingeruimd voor de zaak tegen het veronderstelde meesterbrein, die bovendien een loodzware criminele erfenis met zich meedraagt. En dan gaat het niet alleen om de twee overtredingen van de opiumwet die hij op zijn conto heeft, en waarvoor hij in totaal bijna tien jaar celstraf kreeg.

De criminele faam van Kris (kort voor Krisnapersath) J. komt vooral voort uit de IRT-affaire, midden jaren negentig. Daarbij werd hij genoemd als informant van justitie, maar ook als handelspartner van een groep niets ontziende Colombiaanse cokehandelaren.

De officier van justitie noemde hem donderdag een man die 'van intimideren zijn levensstijl heeft gemaakt' en die 'onderwereld en bovenwereld vermengt'. Zij eiste een celstraf van vijf jaar vanwege afpersing, witwassen en het organiseren van illegale pokertoernooien.

Het onderzoek naar J.'s rol bij Young Boys richtte zich in eerste instantie op de handel in verdovende middelen. Dat was ook de reden dat justitie een verborgen camera liet installeren bij de voetbalclub. Maar op die beelden troffen de opsporingsambtenaren geen drugsdeals aan, maar vooral pokeraars.

Uit het justitieonderzoek bleek dat het clubhuis niet alleen voor kaarttoernooien werd gebruikt, maar dat Kris J. er ook zakelijke conflicten uitvocht. Zo deed oud-international Martien Vreijsen kort na de aanhouding van J. aangifte van afpersing. Hij betaalde bij Young Boys bijna 50 duizend euro aan J., die hem kort daarvoor zou hebben bedreigd.

Advocaat Cees Korvinus, die J. ook al ten tijde van de IRT-affaire bijstond, veegde de vloer aan met de verdenkingen. 'Uiteindelijk draait de zaak om pokerwedstrijdjes in de clubkantine', zei hij. 'Er zijn talloze amauteurclubs die hun kas spekken met bingo- of kaartavonden, en die worden nooit onderzocht door het OM', aldus de advocaat, die om vrijspraak vroeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden