OM eist vier jaar tegen oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers

Het Openbaar Ministerie eist vier jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. De officier van justitie maakte vanmiddag de aanklacht bekend in de rechtbank in Haarlem.

Ton HooijmaijersBeeld anp

Volgens het OM is bewezen dat Hooijmaijers (52) tussen 2004 en 2009 zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping, het witwassen van 491.000 euro en valsheid in geschrifte. Hij was toen achtereenvolgens lid van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Het onderzoek naar de handel en wandel van de voormalige provinciebestuurder duurde meer dan drie jaar.

Hooijmaijers heeft de beschuldigingen tot dusver van de hand gewezen. Het OM eiste tegen Hooijmaijers' echtgenote een werkstraf van 240 uur, een boete van 25.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Zij zou een cruciale rol hebben gespeeld bij de praktijken van Hooijmaijers.

Integriteit
Volgens het OM ging het vandaag 'over integriteit. Over vertrouwen in de overheid. Over het aannemen van giften door een ambtenaar die van diezelfde overheid al een zeer behoorlijk salaris krijgt. En over het verhullen van die giften.'

Dat zei de officier van justitie vanmorgen bij de start van de vierde procesdag. De officier benadrukte dat niet het goed of slecht functioneren van Hooijmaijers centraal staat, maar de vraag of tijdens zijn periode als gedeputeerde ook andere belangen zijn gediend dan die van de provincie. 'Was Hooijmaijers de man die mensen met problemen op de koffie liet komen, die problemen oploste en zich vervolgens liet belonen? Dat is de vraag waarom het draait.'

Move Consultancy
Behalve Hooijmaijers zelf hoorde ook zijn echtgenote vandaag de strafeis. De officier van justitie zei maandag dat haar rol weliswaar kleiner was dan die van de oud-gedeputeerde, maar wel cruciaal. 'Zonder haar was er geen Move geweest', zei hij.

Move Consultancy BV was het adviesbureau dat Hooijmaijers op naam van zijn vrouw zette toen hij in 2001 wethouder van Amsterdam werd en dat tot 2009 werd gebruikt om bijverdiensten te factureren, vaak via speciale betalingsconstructies. Volgens het OM is tussen 2001 en 2009 vanuit Move voor ruim 1,8 miljoen euro aan rekeningen verstuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden