OM eist veertien keer levenslang in proces-Nomads

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Amsterdam tegen veertien Limburgse Hells Angels een levenslange celstraf geëist. Volgens het OM was er sprake van een vooropgezet plan. Tegen de vijftiende 'Nomad' eiste het OM vier jaar celstraf wegens een schietpartij in mei vorig jaar...

Tegen de vijftiende zogenoemde Nomad eiste het OM vier jaar celstraf wegens een schietpartij in mei vorig jaar. Het OM acht hem - in tegenstelling tot de overigen - niet verantwoordelijk voor het doodschieten van drie clubgenoten in februari vorig jaar in Oirsbeek.

Volgens officier van justitie G. Oldekamp was er sprake van een vooropgezet plan en zijn daar tal van aanwijzingen voor. De drie slachtoffers Paul de Vries (54), Cor Pijnenburg (33) en Serge Wagener (34) zijn volgens het OM op 11 februari vorig jaar doodgeschoten in de vergaderruimte van het clubhuis in Oirsbeek. Op die avond was het vaste clubavond en waren de drie slachtoffers daar aanwezig. Bovendien zijn ze daarna nooit meer in leven gezien.

Oldekamp heeft in het midden gelaten wie van de veertien Nomads de schoten zou hebben afgevuurd. Hij acht in alle gevallen medeplegen van meervoudige moord bewezen en daar staat levenslang op. Hij merkte daarbij op dat gezien het aantal schoten dat is gelost, achttien in totaal, alle verdachte Nomads geschoten zouden kunnen hebben.

De Nomads hebben volgens de aanklager op 11 februari een busje gehuurd dat bij het clubhuis is gesignaleerd. Hij stelde dat de lichamen van de slachtoffers na de liquidatie daarin zijn vervoerd naar de Geleenbeek in Echt, waar ze op 13 februari werden aangetroffen. Ze bleken alledrie op vitale plekken te zijn geraakt.

Oldekamp heeft geen verklaring gegeven waarom de drie Nomads uit de weg zijn geruimd. Vermoedelijk is het motief een drugsroof geweest, waarbij de drie slachtoffers betrokken waren. Een aantal Nomads heeft in het vooronderzoek aangegeven dat er al jaren grote problemen waren binnen de club. Volgens de officier zijn de moorden op 11 februari gepleegd, omdat voormalig president van de Nomads, Paul de Vries, voor langere tijd in Parijs zou gaan wonen.

Tijdens politieonderzoek zijn bloedsporen van de drie slachtoffers aangetroffen in het clubhuis. Oldekamp stelde dat het clubhuis in de tijd van de moorden onder zeer verdachte omstandigheden is verbouwd. Het enige wat toen klaar was, was de vergaderruimte. Die is echter na 11 februari volledig ontmanteld en gestript en is ook al het meubilair verbrand.

Oldekamp heeft vrijdag in een uitvoerig requisitoir een soort puzzel in elkaar gelegd, aan de hand van onder meer uitgewerkte tapes en stukjes verklaringen van verdachten. Ook heeft hij in een twee uur durende prestentatie van foto's en 3D-materiaal laten zien wat er volgens hem is gebeurd tussen 11 en 13 februari vorig jaar. De puzzelstukjes bestonden uit verdachte telefoongesprekken, leugenachtige verklaringen van de overigens zeer spaarzaam verklarende Nomads, waarnemingen van getuigen en technisch bewijs zoals bloed- en DNA-sporen.

Tijdens het monsterproces is veel te doen geweest over de rol van 'kroongetuige' A.D., die het OM in een hele reeks verklaringen heeft ingelicht over tal van criminele activiteiten van de Hells Angels in Nederland. D. sloot een deal met justitie. Voor het bewijs tegen de Nomads inzake de drievoudige moord putte officier Oldekamp slechts mondjesmaat uit de verklaringen van D. Dat de opdracht voor de moorden in Oirsbeek zou zijn gegeven door de Hells Angels in Amsterdam, zoals D. heeft verklaard, is vooralsnog niet komen vast te staan.

Het is evenwel de vraag of het laatste woord hierover is gezegd. De nationale recherche en het landelijk parket verrichten nog steeds onderzoek naar door de Hells Angels gepleegde misdrijven. Dit onderzoek was al begonnen voordat de drie moorden in Limburg werden gepleegd.

De advocaten krijgen vanaf maandag de tijd hun verweer te voeren. Vrijdag reageerden zij betrekkelijk gelaten op de eisen tot levenslang van de openbare aanklager. De meesten van hen hadden die eis verwacht.

De rechtbank doet op 17 maart uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden