NIEUWSMisdaad

OM eist veertien jaar tegen ‘bendeleider’ Rico de Chileen

Het Openbaar Ministerie heeft maandag veertien jaar celstraf geëist tegen Richard R., alias ‘Rico de Chileen’. R. wordt gezien als een handlanger van hoofdverdachte Ridouan T. in het liquidatieproces Marengo.

Wil Thijssen
Leon van Kleef, advocaat van Richard R., komt aan bij de gerechtsbunker.  Beeld ANP
Leon van Kleef, advocaat van Richard R., komt aan bij de gerechtsbunker.Beeld ANP

Richard R., een 47-jarige Amsterdammer met Chileense wortels, wordt verdacht van het leidinggeven aan een bende die liquidaties pleegde, cocaïne verhandelde en crimineel verkregen geld witwaste. Hij leidde volgens zijn aanklagers een extreem luxueus leven in dure appartementen en zeer luxe hotels, onder meer in Spanje, Zuid-Amerika en Dubai. Daarnaast bleek R. ‘een liefhebber van designerkleding en dure horloges', terwijl hij volgens de recherche niet of nauwelijks legale inkomsten heeft. R.’s verklaring dat hij zo rijk zou zijn geworden door zijn handel in horloges en een makelaarskantoor, acht het OM ‘volstrekt onaannemelijk’.

Het OM baseert haar aanklachten op een grote hoeveelheid ontsleutelde cryptofoonberichten, waarin hij onder meer samen met Ridouan T. ‘op koelbloedige wijze’ over leven en dood zou hebben beslist. Volgens de aanklagers trokken Richard R. en Ridouan T. lange tijd gezamenlijk op in het afwerken van een dodenlijst en boden ze elkaar over en weer hulp aan.

‘Het blijft schokkend hoe lichtzinnig van het een op het andere slachtoffer wordt overgegaan’, requireerde een van de aanklagers maandagmiddag. ‘Lukte het doden van het ene doelwit niet die dag, werd gekeken of een ander doelwit een optie was.’

Moord op Martin Kok

Zo zouden R. en T. de moord op misdaadblogger Martin Kok hebben besproken. Die liquidatie is volgens het OM uiteindelijk uitgevoerd door leden van de organisatie van Marengo-hoofdverdachte Ridouan T.

In het huidige proces tegen R. worden geen concrete moorden aan hem gekoppeld – daarin kregen de aanklagers pas later zicht. Het OM werkt aan een tweede strafzaak die specifiek over liquidaties gaat.

Het onderzoek naar R. begon in 2017, nadat er bij de politie een tip was binnengekomen dat de verdachte opdracht zou hebben gegeven zes personen te liquideren. In het onderzoek trof de politie bij de doorzoeking van een woning in Amstelveen bijna 1,5 miljoen euro in contanten, deels verborgen in een schoenendoos. Bij andere doorzoekingen trof de politie onder meer een vuurwapen, munitie en een geldtelmachine aan. En in een verborgen ruimte van een auto die hij gebruikte, vond de politie een pistool, een pistoolmitrailleur, patroonmagazijnen en een geluidsdemper.

In twee woningen werd een uitgebreide en gedetailleerde financiële administratie aangetroffen. Een administratie die, naar het standpunt van het OM, inzicht biedt in de geldstromen die met drugshandel, voornamelijk cocaïne, zijn verdiend.

Grote speler

Richard R. werd eerder, in 1997, in Duitsland tot elf jaar cel veroordeeld wegens cocaïnehandel. Hij is volgens zijn aanklagers een grote speler op de internationale markt geworden, en zou daarbij onder meer intensief hebben samengewerkt met een belangrijk lid van de Italiaanse maffia en met een andere cocaïnehandelaar die eveneens tot de intimi van Ridouan T. zou behoren: Naoufal ‘Noffel’ F. ‘Noffel’ werd in 2019 veroordeeld tot levenslang, onder meer wegens betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

Richard R. werd in oktober 2017 op verzoek van de Nederlandse autoriteiten in Chili aangehouden. Na een uitleveringsverzoek werd hij op 21 maart 2018 uitgeleverd, sindsdien zit hij vast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden