OM eist veertien en vier jaar cel voor moord op Daniëlla

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van veertien jaar en tbs met dwangverpleging tegen Geert W. (46) voor de moord op zijn stiefdochter, de verstandelijk beperkte  Daniëlla van Bergen (20). Tegen Daniëlla's moeder Karin S. (50) eist het OM een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De aanklager verwijt de moeder dat zij niet ingreep terwijl W. haar dochter stelselmatig gruwelijk mishandelde.

Het gerechtsgebouw in Groningen. Beeld anp
Het gerechtsgebouw in Groningen.Beeld anp

Het geweld tegen Daniëlla kwam op 20 juli 2013 tot een fatale uitbarsting. Toen de hulpdiensten om 21.35 uur in de woning aan de Opaalstraat in Groningen arriveerden, lag de jonge vrouw ernstig toegetakeld en buiten bewustzijn in de hal. Daniëlla overleed de volgende ochtend in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Het geweld tegen Daniëlla kwam op de avond van 20 juli 2013 tot een fatale uitbarsting. Toen de hulpdiensten om 21.35 uur in de woning aan de Opaalstraat in Groningen arriveerden, lag Daniëlla ernstig toegetakeld en buiten bewustzijn in de hal. Zij overleed de volgende ochtend in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Volgens haar stiefvader Geert W., eerder veroordeeld voor seksueel misbruik van twee stiefdochters in een vorige relatie, is Daniëlla van de trap gevallen. Aanvankelijk vertelde ook haar moeder dit verhaal.

Knuppel

Later verklaarde zij echter dat Geert W. Daniëlla al wekenlang vreselijk mishandelde, onder andere met een knuppel. 'Nog 10 minuten, dan maak ik er een eind aan', zou hij op de avond van 20 juli hebben gezegd. Het aftuigen zou nog twee uur duren. 'Een hel op aarde, een nachtmerrie moet het zijn geweest voor Daniëlla', aldus de officier van justitie vandaag.

De verklaring van Karin S. wordt volgens het OM overtuigend ondersteund door forensisch bewijs en medisch onderzoek. Deskundigen sluiten uit dat de indrukwekkende hoeveelheid verwondingen op het lichaam van Daniëlla te wijten is aan een ongeluk. 'Het sectierapport is een horrorverslag', aldus de officier van justitie. 'Ik kan het niet anders zeggen dan dat Daniëlla letterlijk is doodgeslagen.'

Willoos slachtoffer

Moeder Karin S. nam de rol aan van willoos slachtoffer. Ze wilde wel ingrijpen, maar was te bang voor W., verklaarde ze. 'Ik dacht: Karin, loop naar beneden, pak een broodmes, doe wat. Maar ik blokkeerde.'

Het OM vindt dat de moeder een belangrijke rol heeft gespeeld bij de dood van haar dochter. Ze gebruikte zelf geen geweld, maar was op de hoogte van de mishandeling en hield hulpverleners actief buiten de deur. 'Als ze had gedaan wat ze had kunnen en als moeder had moeten doen, was Daniëlla nog in leven geweest', aldus de officier van justitie.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Volgens deskundigen is Karin S. (sterk) verminderd toerekeningsvatbaar. Ze is verstandelijk beperkt en heeft een gemengde persoonlijkheidsstoornis. Volgens het OM is echter van psychische overmacht geen sprake. Wel moet de moeder klinisch behandeld worden en levenslang begeleid.

Eerder bleek dat hulpverlenende instanties ernstig tekort zijn geschoten in de bijstand aan het gemankeerde gezin. Ondanks meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling kreeg de veiligheid van het meisje en haar twee broers 'onvoldoende prioriteit', aldus een nog vertrouwelijk rapport in bezit van RTV Noord. Er waren tien instanties bij het gezin betrokken, maar overzicht en onderlinge afstemming ontbrak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden