nieuwsSlotervaartziekenhuis

OM eist twee jaar cel tegen voormalig ziekenhuisdirecteur Erbudak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdagochtend een celstraf van twee jaar geëist tegen voormalig directeur Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis. Volgen justitie heeft Erbudak 1,2 miljoen euro van het ziekenhuis verduisterd. Daarbij zou ze ook valsheid in geschrifte hebben gepleegd.

Aysel Erbudak in 2013 in de Amsterdamse rechtbank.  Beeld An-Sofie Kesteleyn
Aysel Erbudak in 2013 in de Amsterdamse rechtbank.Beeld An-Sofie Kesteleyn

Het OM eist naast 2 jaar celstraf dat Erbudak de 1,2 miljoen euro terugbetaalt. Mocht ze dat niet willen of kunnen, dan moet ze nog een jaar extra de cel in.

De officier van justitie verweet Erbudak woensdag voor de rechtbank in Amsterdam dat ze op ‘grove wijze misbruik heeft gemaakt van het in haar gestelde vertrouwen als bestuurder’. Daardoor is het ziekenhuis benadeeld, maar ook degenen die aangewezen zijn op medische zorg, aldus de officier. ‘De bescherming die de zorgsector verdient, rechtvaardigt een zware straf.’

De 52-jarige Erbudak was vanaf 2006 directeur van het ziekenhuis, dat toen gekocht was door haar zakenpartner Jan Schram. Ze hadden grote plannen met het Amsterdamse ziekenhuis en zouden in Turkije een ziekenhuis en revalidatiecentrum opzetten, om die vervolgens te laten samenwerken. Maar Schram overleed in 2012, Erbudak raakte in onmin met de erven Schram en werd in 2013 afgezet als ziekenhuisdirecteur na diverse conflicten.

Later bleek dat het Slotervaartziekenhuis 1 miljoen euro had meebetaald aan een project in Turkije, dat op naam van Erbudak stond. Volgens haar was het de bedoeling dat het ziekenhuis zou participeren in dit Turkse zorgproject en dat het uiteindelijk geld zou opleveren. Het Amsterdamse ziekenhuis betaalde ook twee ton voor de aankoop van aandelen in een softwarebedrijf. Die aandelen werden vervolgens eigendom van een bedrijf van Erbudak. Toen de verkoper de aandelen terugkocht, ging dat geld niet terug naar het ziekenhuis, maar belandde het via via op een rekening van de zoon van Erbudak.

De officier noemde het ernstige feiten, waarbij Erbudak listig te werk ging. ‘De fraude is pas laat ontdekt. Daarnaast gaat het om in totaal 1.200.000 euro. Dat is een flink bedrag in de zorg. Dat zij een ziekenhuis benadeelt, maakt de zaak nog kwalijker. De gelden hadden immers in dit ziekenhuis veel beter besteed kunnen worden.’

Erbudak verdedigde zich maandag door te stellen dat er van verduistering geen sprake was, maar dat het te maken had met de manier van opereren tussen haar en zakenpartner Schram. Ze maakten mondelinge afspraken, dat kwam allemaal niet op papier. Zo waren er nooit afspraken gemaakt over haar salaris, maar had ze een privé rekening-courant verhouding met de bedrijven. Die twee ton die het Slotervaartziekenhuis had betaald, had ze naar eigen zeggen later weer verrekend met achterstallig salaris. Het probleem was alleen dat ze dat niet kon bewijzen, omdat er nu eenmaal nooit iets op papier was gezet over haar loon.

De rechtbank doet op 7 oktober uitspraak.

‘Ik hoor hier niet te zitten’, zo begon voormalig directeur Aysel Erbudak van het inmiddels failliete ziekenhuis maandagochtend tegen de rechter. Ze is het slachtoffer van snode plannen, van valse verklaringen en leugenachtige verhalen van malafide ondernemers en twee voormalig bestuurders van het Slotervaartziekenhuis. En dus acht de flamboyante zakenvrouw zich onschuldig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden