OM eist tot tien jaar tegen Somalische piraten

Tegen vier Somalische mannen heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag celstraffen tot tien jaar geëist. Justitie beschuldigt hen ervan dat zij in oktober vorig jaar Nederlandse mariniers in een hinderlaag hebben gelokt.

De Hr. Ms. Rotterdam vertrekt in 2012 vanuit Den Helder richting de Afrikaanse oostkust. Beeld ANP
De Hr. Ms. Rotterdam vertrekt in 2012 vanuit Den Helder richting de Afrikaanse oostkust.Beeld ANP

De mariniers werden beschoten toen zij voor de kust van Somalië een vissersboot wilden controleren, tijdens een missie tegen piraterij. Zij behoorden tot de bemanning van de Hr. Ms. Rotterdam.

De Iraanse vissersboot bleek te zijn gekaapt door piraten. De mariniers, die in drie kleine open bootjes op de vissersboot af waren gegaan, schoten terug. Ook van de Rotterdam is geschoten. De vissersboot vloog daardoor in brand, waarna de opvarenden overboord sprongen.

De mariniers ondernamen een reddingsactie, maar werden ook toen onder vuur genomen, vanaf de vissersboot en vanaf het strand. 25 drenkelingen konden worden gered, één Iraans gegijzeld bemanningslid is verdronken. Onder de drenkelingen bevonden zich ook de vier verdachten.

Aanklacht zeeroof en poging tot moord
Formeel luidt de aanklacht tegen het viertal zeeroof en poging tot moord. De officier van justitie: 'De verdachten hebben lafhartig een hinderlaag opgesteld en hierbij niet geschroomd om de gegijzelde bemanning als schild in te zetten.'

De hoogste eis was tegen de verdachte die volgens het OM een leidersrol heeft gespeeld en extreem gewelddadig is geweest tegen de bemanning van het gekaapte vaartuig. Twee andere verdachten hoorden 8 jaar eisen. Het OM eiste tegen de vierde man 6 jaar, omdat hij korter op de Iraanse vissersboot is geweest dan de anderen. Hij heeft wel meegedaan aan de beschieting van de Nederlandse mariniers.

De Rotterdam was al eerder beschoten tijdens een internationale missie tegen piraterij. Ook een ander Nederlands marineschip is door Somalische piraten onder vuur genomen nadat zij een visserschip hadden gekaapt. Deze negen mannen zijn vorig jaar veroordeeld tot 4,5 jaar cel.

Het proces tegen de vier die momenteel in Rotterdam terechtstaan, gaat verder met de pleidooien van hun advocaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden