OM eist tot dertig jaar cel tegen verdachten Amsterdamse vergismoord: 'Een jong gezin werd aan flarden geschoten'

Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen tot dertig jaar geëist tegen de zeven verdachten van de Amsterdamse vergismoord, waarbij op 8 oktober 2016 'een jong gezin aan flarden werd geschoten'. Volgens de aanklagers moeten de verdachten in deze liquidatiezaak extra zwaar worden bestraft, omdat volstrekt onschuldige burgers het slachtoffer zijn geworden.

Rechtbanktekening van de verdachten. Beeld anp
Rechtbanktekening van de verdachten.Beeld anp

De vijf hoofdverdachten zijn volgens de aanklagers verantwoordelijk voor de dood van dj Djordy Latumahina (31), die als gevolg van een persoonsverwisseling om het leven kwam. De daders hadden het waarschijnlijk gemunt op een drugshandelaar die in hetzelfde appartementencomplex woonde en in dezelfde auto reed.

Kogelregen

Tijdens een kogelregen die nog geen 30 seconden duurde, werd de populaire dj dodelijk getroffen in zijn Mini Cooper. Ook zijn vriendin en hun 2-jarige dochtertje zaten op het moment van de fatale blunder in de auto. De vrouw werd getroffen door zes kogels, maar overleefde de aanslag. De peuter bleef fysiek ongedeerd - een kogel boorde zich enkele centimeters naast het kinderzitje in de zitting van de achterbank.

Twee hoofdverdachten hebben een verklaring afgelegd over hun betrokkenheid bij de moord. Chauffeur Ulrich B. heeft toegegeven dat hij de schutters naar de parkeergarage bracht en hen hielp te vluchten. Hij zegt achteraf pas te hebben begrepen dat de schutters iemand wilden liquideren, hij zou slechts een loopjongen zijn. B. wilde niks zeggen over de rol van de andere verdachten. Het OM gelooft niet dat B. van niks wist, en eiste 25 jaar de cel tegen hem.

Ook Djurgen W. heeft gezegd dat hij de schutters op verzoek van 'iemand' heeft geholpen nadat deze met hun vluchtauto waren gestrand met een lekke band. Justitie gelooft ook dit niet, en stelt dat W. zelf een van de schutters was. Wat de aanklagers betreft, krijgt W. een straf van dertig jaar. Tegen de twee verdachten die de auto's regelden, werden lagere straffen geëist.

Telefoongegevens

Een belangrijke pijler onder het bewijs zijn de telefoongegevens en verkeersregistraties. Volgens het OM blijkt daaruit dat de verdachten voorafgaand aan de moord in wisselende samenstellingen bij elkaar kwamen. De dag na de moord hield het contact op. Daarnaast werd dna gevonden in de vluchtauto.

De overige verdachten ontkennen iets met de vergisliquidatie te maken te hebben. Een deel van de verdachten stelt dat ze elkaar kennen omdat ze samen in de drugshandel zitten. Dat zou verklaren waarom ze in die periode bij elkaar over de vloer kwamen. Het OM vindt die verklaring ongeloofwaardig en niet te verifiëren: de verdachten hebben geen details verstrekt over dit alternatieve scenario. De verdachten zijn bovendien pas met het alternatieve scenario gekomen nadat zij het dossier hebben kunnen bestuderen, aldus het OM.

De rechtbank doet op 9 mei uitspraak.

De Amsterdamse dj Djordy Latumahina werd in 2016 per ongeluk doodgeschoten omdat hij in dezelfde auto reed als een bekende drugsdealer. Zeven verdachten staan deze week terecht. Ze ontkennen alles, maar het OM eist nu celstraffen tot 30 jaar voor de 'vergismoord'. Lees hier het rechtbankverslag terug dat we vorige week schreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden