OM eist tien maanden celstraf tegen Hiddink wegens fraude

Guus Hiddink dacht blijkbaar dat hij soms boven de wet leefde. Aldus luidde een van de opmerkingen van officier van justitie Loos, die dinsdag in Den Bosch voor het ontduiken van 1,4 miljoen euro aan belasting tien maanden celstraf eiste tegen de bondscoach van Rusland....

Loos berekende dat Hiddink na het voor hem succesvolle WK voetbal in Zuid-Korea ongeveer 3,5 miljoen euro aan extra inkomsten verdiende. Hij huurde in de herfst van 2002 een huis in het Belgische Achel, om te profiteren van het gunstige belastingklimaat. Hiddink sliep daar echter geen nacht.

‘Hiddink is van een hoog voetstuk gevallen’, aldus Loos in zijn requisitoir. Hij noemde de trainer een eigenwijze man, omdat hij adviezen van zijn accountant negeerde. Tegen die specialist is veertien maanden geëist.

Het OM kwam Hiddink op het spoor bij het schaduwen van toenmalig PSV-directeur Spooren, die werd verdacht van seksueel misbruik van minderjarige jongens.

Loos repte ook van een poging van Hiddink om in Antwerpen een valse hotelrekening te laten opmaken, mogelijk om te gebruiken als alibi voor een verblijf in België. De trainer verdedigde zich vorige week door op te merken dat hij na jarenlange buitenlandse dienst een zwervend bestaan leidde. Hij sliep veelvuldig bij zijn vriendin in Amsterdam of in hotels. Loos omschreef Hiddinks verblijf in België als een schertsvertoning.

Hiddink en zijn advocaat Leliveld reageerden niet op de eis. ‘Dat gebeurt nooit in de rust van een wedstrijd’, aldus Hiddink. Maandag is het pleidooi van Leliveld, op 27 februari is de uitspraak.

In het verleden eiste het OM twaalf maanden cel (waarvan zes voorwaardelijk) tegen voormalig Feyenoord-preses Van den Herik, eveneens in een belastingzaak. Van die straf bleef niets over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden