OM eist opnieuw twee jaar celstraf tegen politicus Jos van Rey en projectontwikkelaar Piet van P.

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor het gerechtshof in Den Haag opnieuw twee jaar celstraf geëist tegen zowel de Roermondse politicus Jos van Rey (72) als zijn vriend projectontwikkelaar Piet van P. (74) wegens (onder meer) corruptie.  Als het aan de openbaar aanklagers ligt, mag de voormalige VVD-wethouder bovendien drie jaar lang geen functie als wethouder of gedeputeerde bekleden.

Jos van Rey en zijn advocaat Beeld anp

Advocaat-generaal Theo de Jong zei een terugkerend patroon bij Van Rey te zien: regels die voor anderen gelden, gelden niet voor hem. Dat betreft niet alleen het aannemen van giften, maar ook het lekken uit de vertrouwenscommissie bij de burgemeestersbenoeming ('ordinair vals spelen), het gerommel met volmachtstemmen ('verkiezingsgeknoei') en het witwassen van geld ('een geheime persoonlijke kas').

Van Rey heeft de integriteitsregels geschonden, aldus De Jong, en daarmee de wortels van de democratie aangetast. Als een bestuurder te dicht tegen een ondernemer aanschurkt, komt de integriteit in het gedrang. Volgens het OM had Van Rey (wethouder van stadsontwikkeling) beter een andere wethoudersportefeuille kunnen nemen om belangenverstrengeling te voorkomen. Door vriendjespolitiek te bedrijven is het vertrouwen in de overheid ernstig geschaad.

In het requisitoir wees De Jong, samen met advocaat-generaal Anja Janssen, op de 'opeenstapeling van giften' die Van Rey ontving van zijn vriend Piet van P. Het OM heeft ze allemaal opgeteld - alle reisjes naar de vakantiewoning van Van P. in Saint-Tropez, de stedentrips, de bezoeken aan voetbalwedstrijden van Oranje en vastgoedbeurzen, de etentjes - en kwam aan een totaalbedrag van circa een ton.

Het oogmerk van de projectontwikkelaar was beïnvloeding van wethouders - door de rechtbank is ook een andere Roermondse bestuurder veroordeeld voor corruptie, hoewel hij geen straf kreeg opgelegd. Die handelwijze heeft geleid tot ondermijning van het gezag.

De rechtbank in Rotterdam legde Van Rey vorig jaar een werkstraf van 240 uur op. Van P. kreeg een werkstraf van 100 uur. Het OM had tegen beiden twee jaar celstraf geëist. Omdat de straffen veel lager uitvielen, tekende het OM hoger beroep aan. Ook Van Rey en Van P. gingen in beroep - zij vinden dat ze niets hebben misdaan en gaan voor vrijspraak.

Jos van Rey arriveert bij het gerechtshof Beeld anp

Tijdens de inhoudelijke behandeling vorige week betoogden beide verdachten dat alle reizen 'puur privé' waren. Ze waren niet voor niets al meer dan 30 jaar vrienden van elkaar. Van Rey bezwoer dat zijn vriend 'nooit is gematst' bij de toekenning van bouwprojecten in de Limburgse bisschopsstad. 'Eerder het tegenovergestelde', beweerde de voormalige VVD-wethouder, omdat beide machtige mannen wisten dat hun vriendschap onder een vergrootglas lag.

Volgens het OM is het door de vriendschap tussen Van Rey en Van P. soms lastig om een scheidslijn te trekken tussen privé en zakelijk. Maar ook giften in de privésfeer kunnen succesvol zijn 'in de sfeer van omkoping' en bijdragen aan het verkrijgen van een voorkeursbehandeling. Volgens het OM heeft de rechtbank ten onrechte bepaalde giften uitgesloten omdat ze zouden passen binnen de vriendschap, en ook onvoldoende oog gehad voor de opeenstapeling van giften.

Advocaat-generaal De Jong vindt het ook kwalijk dat Van Rey geen besef heeft van zijn laakbare handelen. Het Hof doet op 20 december uitspraak.Dit schreven we eerder over de Jos van Rey

'Alsof ik drugsgeld heb witgewassen'
'Mij is groot onrecht aangedaan', zei Jos van Rey in een interview toen zijn rechtszaak begon. Lees hier terug hoe de verdachte oud-wethouder zelf tegen zijn zaak aankijkt. 'Ik ben maar een eenvoudige jongeman uit Limburg.'

'Van Rey is een geval uit het boekje'
'Het is een giftige cocktail: een dominante charismatische bestuurder die soms ook de intimidatie niet schuwt en een onmachtige omgeving van zwakke burgemeester, wethouders en gemeenteraad die geen tegenwicht bieden', zegt Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan de universiteit van Maastricht in dit interview uit 2016.

Jos van Rey: een beetje corrupt
Bestuurlijk Nederland had reikhalzend naar deze uitspraak uitgekeken: met Van Rey en zijn vriend de projectontwikkelaar Piet van P. stonden immers ook een bepaalde bestuurscultuur terecht. Een cultuur van vermeende vriendjespolitiek en belangenverstrengeling. Zo gaat dat nou eenmaal in de politiek, had Van Rey keer op keer betoogd.

Voor corruptie veroordeelde politicus Jos van Rey gaat voor vrijspraak op alle punten
De Roermondse politicus Jos van Rey gaat voor 'integrale vrijspraak' op alle zeven feiten die hem ten laste zijn gelegd, waaronder ambtelijke corruptie en het lekken uit de vertrouwenscommissie bij de burgemeestersbenoeming.

Ondanks dure hoteluitjes heeft ex-wethouder Jos van Rey Roermondse projectontwikkelaar 'nooit gematst'
De Roermondse projectontwikkelaar Piet van P. is ondanks zijn hechte vriendschap met ex-wethouder Jos van Rey 'nooit gematst' bij de toekenning van bouwprojecten in de Limburgse bisschopsstad. 'Eerder het tegenovergestelde', beweerde Van Rey dinsdag voor het gerechtshof in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden