OM eist levenslang tegen broers voor Drentse roofmoorden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Assen levenslang geëist tegen de broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen in de zaak van de drievoudige Drentse roofmoord.

Redactie
Rechtbank van Assen tijdens de zaak van de drie zogeheten Drentse roofmoorden. Beeld anp
Rechtbank van Assen tijdens de zaak van de drie zogeheten Drentse roofmoorden.Beeld anp

Het gaat om drie mensen, Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo, die op nietsontziende wijze om het leven zijn gebracht, stelde de officier van justitie.

Volgens het OM hebben de mannen de drievoudige moord 'met militaire precisie' voorbereid en zijn ze 'zeer berekenend en geslepen' te werk gegaan. 'Aan alles was gedacht. Ik heb, los van afrekeningen in het criminele circuit, nog nooit zo'n professionele voorbereiding gezien', zei de officier van justitie.

Volgens het OM was de jongere Marcos (30) geen meeloper, zoals Admilson (31) tijdens eerdere rechtszittingen duidelijk wilde maken. 'Ik geloof niet in het monster en de naïeve meeloper. Admilson heeft het meeste weliswaar bedacht, maar Marcos heeft volop meegedaan. Ze waren gelijkwaardig. Er was sprake van innige en nauwe samenwerking. Het was voorbedachten rade in optima forma.'

Het OM nam een onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) over, dat eerder had geconcludeerd dat de broers heel goed wisten wat ze deden en geen stoornis hebben die tot hun daden heeft geleid. 'Tbs met dwangverpleging is dan ook niet aan de orde', zei de officier. Bovendien lag er ruim een half jaar tussen de moord op Smit en het echtpaar Veenendaal. 'Genoeg tijd voor bezinning.'

Verder hadden de twee mannen plannen om nog een echt grote slag te slaan, omdat de drievoudige roofmoord slechts een kleine buit had opgeleverd: een paar honderd euro, mobiele telefoons, een iPad en een laptop. 'Er was sprake van een opbouw, de wens om van hun fouten te leren', stelde het OM. 'De volgende keer moet het perfect zijn. Geen DNA, niks', citeerde de officier uit de afgeluisterde gesprekken tussen de twee. IJzingwekkend, aldus het OM.

Lees ook:

Ergens in Drenthe, vlak bij recreatiepark Het land van Bartje in Borger, staat een houten bankje. Een bankje met daarop gekrast het woord 'devil'. Admilson R. (29) zat op dat bankje toen hij stemmen hoorde. Hij vroeg om een teken. 'Wat moet ik doen?' Het resultaat: drie moorden in de provincie Drenthe. (4 juni 2014)

Ze wilden 'criminelen pakken', maar doodden een onschuldig echtpaar en een wandelaar. Lees hier de reconstructie. (4 oktober 2015)

'Berekenende' moordenaars

De nabestaanden van de vermoorde Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal uit Exloo zijn 'opgelucht' over eis.
'Terecht, ik kan me ook geen andere strafeis voorstellen', zei Jan Smit, de eeneiige tweelingbroer van de vermoorde Berend Smit.

Richard Korver, de raadsman van de familie Veenendaal, zei dat ook zijn cliënten opgelucht zijn. 'Ze maken zich ernstig zorgen dat deze mannen ooit weer terugkeren in de samenleving.' Volgens Korver zijn de twee broers 'berekenende' moordenaars. 'Mannen die al weer spraken over een volgende moord. Als je vindt dat deze mannen toerekeningsvatbaar zijn, dan is levenslang de enige voorstelbare eis.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden