OM eist jaar cel tegen Soumaya S.

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag twaalf maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk geëist tegen Soumaya S. wegens verboden wapenbezit....

In juni werden Soumaya S. en Martine van den O. als terreurverdachten aangehouden. De arrestaties van deze moslima's hielden verband met de aanhouding van vermeend kopstuk van de Hofstadgroep Noureddine El F., de echtgenoot van Soumaya. Deze vermeende terrorist was tot dat moment voortvluchtig.

El F. had een doorgeladen machinepistool bij zich toen een arrestatieteam hem overmeesterde op het Amsterdamse station Lelylaan. Soumaya werd samen met El F. aangehouden. Korte tijd daarna werd Martine van den O. kort aangehouden in Rijswijk (Zuid-Holland).

Noureddine El F. wordt met de andere vermeende leden van de Hofstadgroep berecht. Naast lidmaatschap van deze vermoedelijke terroristische organisatie moet hij zich ook verantwoorden voor het bezit van het machinepistool met de bijbehorende munitie. De inhoudelijke behandeling van het proces tegen de Hofstadgroep begint op 5 december en duurt naar verwachting twee maanden.

‘Uit het onderzoek is niet vast komen te staan dat S. iets van plan was te doen, toen ze werd gearresteerd’, concludeerde Plooy. Daarom vroeg de aanklager vrijspraak voor de verdenking dat het wapenbezit in het geval van de vrouw uit terroristisch oogmerk was. ‘Als officier van justitie zeg ik wel dat El F. niet voor niets met een gereedstaand automatisch vuurwapen zal hebben rondgelopen. Maar het doel is niet duidelijk geworden en zowel El F. als S. willen hierover niets zeggen.’

Wel moet Soumaya volgens de aanklager hebben geweten dat haar man een vuurwapen had en er mee rondliep. Dat maakt hij onder meer op uit de manier waarop de vrouw reageerde bij de aanhouding.

Ze probeerde haar man af te schermen, wellicht om hem de mogelijkheid te geven zijn wapen te pakken. Ook maakte S. tijdens een afgeluisterd telefoongesprek met haar broer melding dat ze over het automatisch machinepistool beschikte. Dit gesprek vond kort voordat ze werd aangehouden plaats. Ze noemde daarbij het merk van het wapen, een Agram 2000, hetzelfde wapen dat Noureddine bij zich had. Ook heeft ze aan medegedetineerden verteld dat ze wist dat El F. met een doorgeladen vuurwapen rondliep.

Soumaya S. bleef dinsdag tegen de rechters hardnekkig ontkennen dat ze wist dat haar man over het vuurwapen beschikte. Ze benadrukte dat moslims in haar ogen geen geweld tegen ongelovigen of afvalligen mogen gebruiken. Eveneens ontkende ze dat ze een zelfmoordaanslag zou voorbereiden. ‘Het doden van jezelf is niet geoorloofd voor vrouwen. Ik ben tegen het doden van onschuldige mensen. Ook het verrichten van oorlogshandelingen en het meedoen aan oorlog is niet geoorloofd’, verklaarde ze.

De verdachte zei verder dat de verklaringen van haar medegevangenen zijn gelogen. Het telefoongesprek met haar broer moet als ‘dollen’ worden gezien.

Uitspraak op 18 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.