NieuwsMoord kroongetuige

OM eist in hoger beroep 28 jaar cel voor moord op broer kroongetuige Nabil B.

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep 28 jaar cel geëist tegen de 41-jarige Shurandy S., voor de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. Reduan werd op 29 maart 2018 doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord. Volgens het OM is de moord ‘een aanslag op de rechtsstaat’.

Nabil B. is kroongetuige in het lopende liquidatieproces Marengo, waarin de voortvluchtige Ridouan T. hoofdverdachte is. Reduan werd vermoord nadat justitie had bekendgemaakt dat Nabil een deal met justitie had gesloten en dat hij belastende verklaringen tegen T. en de zijnen had afgelegd. S. heeft de moord bekend, maar bepaald niet het achterste van zijn tong laten zien. Over zijn opdrachtgever(s) wil hij niets zeggen.

Of S. heeft geweten dat zijn missie de moord op de broer van de kroongetuige was, is niet vast komen te staan. ‘Wie hij moest doden liet hem koud’, aldus het OM. ‘De risico’s komen wel voor zijn rekening.’ Die risico’s zijn een hoge gevangenisstraf, die wat het OM betreft onder meer een afschrikwekkende werking moet hebben op andere, potentiële huurmoordenaars.

In september werd Nabils advocaat Derk Wiersum in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Beide liquidaties zijn volgens justitie aangestuurd door het kamp van T. In de strafzaak tegen S. zijn sporen gevonden die in die richting wijzen.

Waarom juist S. is benaderd voor de moord, is onduidelijk gebleven. Voordat hij Reduan B. doodschoot, had hij geen criminele staat van dienst van enige betekenis. Het OM vermoedt niettemin dat de opdrachtgever er vanuit moet zijn gegaan dat S. ‘bereid en in staat’ was de liquidatie uit te voeren.

Het OM hekelde de koelbloedigheid waarmee B., vader van twee jonge kinderen, is vermoord. De aanklager wees ook op de enorme gevolgen voor de familie van het slachtoffers, die na de liquidatie is ondergedoken.

De rechtbank veroordeelde S. begin dit jaar tot twintig jaar cel, na een eis van eveneens 28 jaar. Het OM is tegen het vonnis in beroep gegaan omdat het de opgelegde straf te laag vond. S.’s advocaat wil een lagere straf.

Het hof doet uitspraak op 16 december.

Het gerechtshof Amsterdam heeft journalisten verboden de naam van de advocaat-generaal (de aanklager in dit hoger beroep) te noemen in het proces rond de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. Veiligheidsredenen maken dit volgens het hof noodzakelijk. De pers zou ook terughoudend moeten zijn met het bij naam noemen van de betrokken raadsheren, vindt het hof.

Wie is de man die wordt gelinkt aan de moord op advocaat Derk Wiersum?

Ridouan T. slaagde er jarenlang in om onder de radar te blijven. Inmiddels wordt de veronderstelde cocaïnemiljonair internationaal gezocht wegens een reeks liquidaties. Sinds september wordt zijn naam ook in verband gebracht met de moord op advocaat Derk Wiersum, al zegt zijn advocaat dat die conclusies te voorbarig zijn. Wie is deze man?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden