OM eist drie jaar cel voor oud-Rochdale-topman Möllenkamp

Voormalig bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale, Hubert Möllenkamp, moet drie jaar de cel in, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Justitie maakte dinsdagmiddag de strafeis bekend.

Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Mollenkamp, arriveerde dinsdagmorgen bij de rechtbank van Amsterdam. Beeld anp
Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Mollenkamp, arriveerde dinsdagmorgen bij de rechtbank van Amsterdam.Beeld anp

De oud-topman, die in 2009 door woningcorporatie Rochdale werd ontslagen, staat terecht voor meineed, het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. Ook zou hij creditcards van de corporatie privé hebben gebruikt.

Hubert Möllenkamp had een voorbeeldrol moeten vervullen bij woningcorporatie Rochdale, maar dat deed hij niet. Dat betoogde de aanklager voor de rechtbank in Amsterdam. Intern waren er strenge regels over relatiegeschenken bij Rochdale, die opgesteld werden onder het voorzitterschap van Möllenkamp zelf. Maar volgens het Openbaar Ministerie stelde de bestuurder zichzelf boven deze regels.

Maserati

Ook Möllenkamps vrouw Alberdina V. staat terecht, zij voor het opmaken van een valse factuur. Tegen haar is drie maanden geëist. Twee van zijn zakenpartners, Arie E. en Henk O., worden verdacht van omkoping. Tegen Henk O. is 8 maanden geëist, Arie E. hoorde een eis van 7 maanden.

De oud-topman wekte onder meer grote ergernis bij velen door zich enkele weken in een peperdure Maserati te laten rond te rijden. Het leverde hem de bijnaam 'de Maserati-man' op. Om fiscale redenen had Rochdale een taxivergunning voor de Italiaanse sportwagen aangeschaft, met als bijkomend voordeel dat Möllenkamps chauffeur bij verkeershinder de trambaan kon opsturen.

Möllenkamp en zijn auto werden het symbool van de megalomanie die de laatste decennia toesloeg in de wereld van de woningcorporaties. 'Als ik ooit een fout in mijn leven heb gemaakt met auto's, dan is het de Maserati', zei hij er ooit zelf over.

null Beeld anp
Beeld anp

Miljoenenopdrachten

Over de Maserati ging het niet tijdens het proces, wel over enkele andere auto's. Volgens Justitie kreeg Möllenkamp namelijk drie Mercedessen van medeverdachte Henk O.. Möllenkamp en zijn familie reden in die wagens in ruil voor de miljoenenopdrachten die O.'s sloopbedrijf Steenkorrel kreeg van Rochdale.

Het aannemen van de auto's is slechts een van de vele manieren waarop de corporatiedirecteur zichzelf volgens Justitie heeft verrijkt ten koste van Rochdale. Möllenkamp en zijn vrouw zouden van Henk O. en van vastgoedhandelaar Arie van E. verder een zwembad, een appartement in Lelystad, een Spaans appartement en grote sommen geld hebben aangenomen.

Möllenkamp werkte meer dan twintig jaar bij Rochdale, waar hij als directeur ruim 3 ton per jaar verdiende. Nu wordt hij aangeklaagd voor het misbruik van creditcards, valsheid in geschrifte, witwassen, belastingontduiking en meineed. Op die vergrijpen staan stevige gevangenisstraffen. Daarnaast wil Justitie 2,4 miljoen euro van hem 'plukken'.

Alberdien V. wordt door Justitie nog eens voor bijna 8 ton aangeslagen. Zij heeft volgens het OM aan de fraude deelgenomen, onder meer door een valse factuur van 188 duizend euro te sturen aan projectontwikkelaar Arie van E.. De twee zakenmannen O. en Van E. staan onder meer terecht voor omkoping. Ze verklaarden tijdens het proces dat ze zich door Möllenkamp onder druk gezet voelden om hem te fêteren.

undefined

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden