OM eist boete voor hulp bij zelfdoding

Voorzitter én stichting staan terecht...

Van onze verslaggeefster Maartje van Hoek

almelo Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank van Almelo 25.000 euro boete geëist tegen de Stichting Vrijwillig Leven (SVL), omdat de stichting volgens het OM actieve hulp bij zelfdoding heeft geboden aan een 80-jarige Almelose vrouw die eind 2007 een einde aan haar leven maakte.

De voorzitter van de stichting, Gerard S. heeft volgens het OM een dodelijk drankje gegeven aan familie van de patiënt, mevrouw De Jong. De stichting mag die actieve hulp niet bieden. Bij de euthanasie was geen arts aanwezig. Dat is in Nederland wel verplicht.

S. moet vandaag voor de rechtbank verschijnen. Zijn stichting hoort advies en begeleiding te bieden aan mensen die uit het leven willen stappen. Volgens het OM moet behalve de voorzitter ook de SVL zelf worden gestraft, omdat de kinderen van de patiënt de stichting belden voor hulp en zij vertrouwden op de integriteit.

De zaak is hierdoor juridisch complex. In soortgelijke zaken werden eerder alleen individuen vervolgd.

Volgens het OM had de stichting zich van haar voorzitter moeten distantiëren toen bleek dat hij het dodelijke middel pentobarbital tot zijn beschikking had. De officier stelt dat Gerard S. het middel aan de familie van mevrouw De Jong heeft overhandigd. Wie de vrouw het drankje heeft gegeven, is onduidelijk. De advocaat van de stichting zegt dat de SVL niet wist dat Gerard S. het middel zou verstrekken.

Eind vorig jaar werd bekend dat de drie kinderen van mevrouw De Jong niet worden vervolgd.

S. reisde op 24 november 2007 met de trein naar Almelo, en vertrok na de euthanasie in verpleegthuis Eugeria te voet naar het station. Daar gooide hij de beker waaruit de Almelose vrouw het middel had gedronken in een prullenbak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden