OM eist acht jaar en TBS voor doden kinderen

Officier van justitie F. Schlingemann heeft vrijdag bij de rechtbank in Haarlem acht jaar gevangenisstraf en TBS geëist tegen de 22-jarige K.V....

ANP

De kinderen werden met tientallen messteken om het leven gebracht in de flat van de vrouw in Purmerend. Justitie gaat ervan uit dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was op het moment dat zij haar kinderen doodde.

De vrouw, die in de bewuste nacht cocaïne gebruikte, ontkent. Zij zegt dat een onbekende man, die haar huis was binnengedrongen, haar kinderen heeft gedood.

Voor officier van justitie Schlingemann stond vast dat de moeder de dader is. Zij leidde dat onder meer af aan de bloedsporen die in de flat en op de joggingbroek van de vrouw zijn gevonden. Daaruit blijkt volgens het OM weliswaar niet dat V. zelf heeft gestoken, maar dat ze wel dicht in de buurt was toen de kinderen werden doodgestoken. Volgens de officier had de moeder ook informatie die alleen de dader van de bloedige steekpartijen kon weten.

Schlingemann wees er verder op dat de verdachte tot tweemaal toe een bekennende verklaring heeft afgelegd. Zij verwierp het verweer dat de politie de vrouw daarbij onder druk heeft gezet en dat er sprake is van een tunnelvisie. Volgens haar is wel degelijk serieus onderzocht of een ander persoon de kinderen kan hebben gedood. ‘Maar daar zijn geen concrete aanwijzingen voor.’

Het Pieter Baan Centrum (PBC) concludeerde dat V. aan een borderline-stoornis leidt en dat het gevaar op herhaling erg groot is. Andere gedragsdeskundigen kwamen naderhand in een tegenonderzoek tot een heel andere conclusie. Volgens hen is er weinig aan de hand met de moeder. Psychologe Corine de Ruiter meende zelfs dat er sprake is van een valse bekentenis, waarnaar onderzoek zou moeten worden gedaan.

Advocaten Esther Vroegh en Robert Mesland pleitten voor vrijspraak. Zij stelden dat de politie in het onderzoek grove fouten heeft gemaakt. De verdediging vond dat de politie ontoelaatbare druk heeft uitgeoefend op een ‘bange en tengere tienermoeder die net haar twee kinderen had verloren’.

De uitspraak is op 8 november.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden