OM eist acht jaar cel voor beramen terreuraanslag, na tip Jimmy F.

Rotterdamse terrorist voor de rechter

Justitie heeft tegen de Rotterdammer Jaouad A. (31) 8 jaar cel geëist wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland. Vorig jaar december werden in de bergruimte van A.'s woning een kalasjnikov met pantserdoorborende munitie en een aanzienlijke hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen. De vondst werd gedaan na een tip van de AIVD.

Jaouad A. donderdag in de Rotterdamse rechtbank. Hij wordt verdacht van terreurplannen en wapenbezit. Beeld ANP

De eis is opmerkelijk hoog. In andere jihadzaken liepen de strafeisen op tot maximaal 6 jaar. Volgens het OM is de eis conform de ernstige verdenkingen die bestaan tegen A.

'Met de arrestatie van deze verdachte is veel kwaad voorkomen', betoogde de officier van justitie. 'Hij had een groot aantal slachtoffers kunnen maken.'

De rol van Jimmy F.

Naast het wapen en het vuurwerk werd, op laptops en telefoons van A., een ruime hoeveelheid video- en fotomateriaal van jihadistische signatuur gevonden. Er zaten onthoofdingfilmpjes van IS tussen, maar ook de handleiding Advice to those who can not come to Shaam, waarin westerse moslims die niet naar het kalifaat kunnen afreizen worden opgeroepen in het thuisland ongelovigen te doden.

Ander belastend materiaal is een door de AIVD afgeluisterd groepsgesprek. Daarin oppert A. de mogelijkheid van een aanslag op de Turkse ambassade in Rotterdam. 'Op 500 meter lopen bij mij vandaan zit de Turkse ambassade. Je kunt er schieten of iets naar binnen gooien.' Uiteindelijk zegt A. liever geen medemoslims als slachtoffer van een aanslag te willen. 'Dan kies ik liever toch die Hollanders.'

Brisant in de zaak is de rol van Jimmy F. , een 22-jarige hbo-student. In augustus werd F. gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag op een popconcert in Rotterdam. Later bleek F. een online-terroristenjager, die zich op het internet uitgaf voor een terrorist om het vertrouwen te winnen - en uiteindelijk informatie - van werkelijke terroristen. Een van F.'s vangsten is Jaouad A., met wie hij onlinegesprekken voerde. Nadat F. had geconstateerd dat A. een direct gevaar vormde, tipte hij de AIVD. A.'s advocaat heeft besloten F. niet te horen 'om de afwikkeling van dit proces niet op te houden'.

Verklaring bezit IS-filmpjes

Een 'nieuwsgierig persoon' noemt A. zichzelf donderdag tijdens de zitting. Iemand die de westerse media niet blind vertrouwt en liever zelf op onderzoek uitgaat om zich een afgewogen oordeel te vormen over de aard van IS. Dat verklaart volgens A. de honderden bloederige IS-filmpjes in zijn bezit.

A. poogt ook de andere aantijgingen te weerspreken. Wat deed de kalasjnikov in zijn berging? 'Hij is door anderen daar neergezet. Ik wil geen namen noemen.' Wat moest hij met zulk zwaar vuurwerk? 'Dat wilde ik verkopen. Ik kon er 300 euro mee verdienen.' Hoe moeten zijn uitspraken over het plegen van aanslagen geïnterpreteerd worden? 'Je hoort mij niet zeggen dat ik iets ga doen, of dat anderen iets moeten doen. We spraken alleen over tactieken. We hebben het ook nog over tien andere zaken gehad.'

Pechvogel

A. presenteert zich als pechvogel - 'twee personen hadden de sleutel van mijn berging' - die gestraft wordt voor religieuze nieuwsgierigheid. 'Er wordt met twee maten gemeten in dit land.'

Het OM schetst het beeld van iemand die ideologisch en praktisch het punt van een aanslag dicht was genaderd en die geen blijk heeft gegeven van schuld of spijt. 'Was hij een doorsnee Rotterdamse crimineel, of een mogelijke aanslagpleger die dood en verderf wilde zaaien? Wij denken het laatste.' De uitspraak is over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.