OM eist 6 en 7 jaar wegens scooterongeval

Anja Sligter

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank van Arnhem straffen van 6 en 7 jaar geëist tegen twee mannen die in januari in Nijmegen een dodelijk ongeluk veroorzaakten met een gestolen motorscooter. Ze waren op de vlucht voor de politie.


De twee, Mohammed E. (19) en Mohammed A. (20), hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan voorbereiding van een gewapende overval, medeplegen van doodslag en heling van een motorscooter.


Het is niet duidelijk wie van de mannen de scooter bestuurde en wie er achterop zat. De verdachten wijzen naar elkaar. Het OM vindt dat ze beiden verantwoordelijk zijn.


Het verschil in de lengte van de strafeis zit hem in het feit dat E. op de Eerste Hulp van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen na het ongeluk het verplegend personeel heeft beledigd en bedreigd. Hem vielen daarnaast ook nog andere strafbare zaken (mishandeling van een ex-vriendin) te verwijten.


Volgens de officier van justitie hebben de mannen intensief samengewerkt, bij zowel het plan om een hotel te overvallen als bij de vlucht voor de politie. Zij hebben samen roekeloos gereden. De bijrijder had alle kans in te grijpen. De advocaten van de verdachten vinden dat dit niet kan. Degene die reed, moet worden bestraft, menen zij.


E. en A. en waren van plan het Belvoir Hotel in Nijmegen te overvallen. Ze hadden een mes en een nepvuurwapen bij zich en hun capuchon over hun hoofd getrokken. Ze reden zonder licht en onverzekerd op een gestolen scooter. Toen ze bij het hotel een politieauto zagen, sloegen ze op de vlucht. In volle vaart reden ze tegen het verkeer in, door het rode licht en schepten ze een 49-jarige voetganger. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.


Bij de voorbereidende zittingen leek Mohammed A. de bijrijder te zijn. Hij was de eerste die tijdens de verhoren opbiechtte dat het duo van plan was een overval te plegen. Omdat Mohammed E. de dikste van de twee is, leek het voor de hand te liggen dat hij de scooter had bestuurd. Tijdens verhoren liet hij vrijwel niets los.


Maar de houding van beide verdachten was vrijdag voor de rechter 180 graden gedraaid. A. beriep zich op zijn zwijgrecht en E. leek allesbehalve de zwakbegaafde jongen met het IQ van 70 die uit zijn dossier oprees - hij praatte in volzinnen en honderduit. Hij vertelde gedetailleerd hoe alles in zijn gang was gegaan, hoe hij machteloos achterop de scooter zat terwijl A. met volle vaart tegen het verkeer in reed. Hij zag het rode licht en kwam daarna bij in het ziekenhuis.


Getuigen noch politie kunnen uitsluitsel geven. Dan weer zagen ze de dunnere als de bestuurder, dan weer de langere, dan weer degene met de spijkerbroek aan.


Mohammed E. betuigde uitgebreid zijn spijt voor zijn gedrag in het ziekenhuis, ook al kan hij zich daar niets meer van herinneren. Hij kwam bij toen de hulpofficier naast hem stond.


Alle uitingen en beledigingen die hij het ziekenhuis personeel naar het hoofd slingerde, noemde hij 'zwaar uit den boze'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden