OM eist 30 jaar voor moord Kootstertille

De man die in 2008 een vrouw in Kootstertille doodschoot en twee andere personen in Harkema neerschoot, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt 30 jaar de cel in. Deze straf eiste het OM in hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Beeld ANP

Verdachte Ids I. (49) kreeg van de rechtbank in Leeuwarden eerder 24 jaar gevangenisstraf voor de moord en twee pogingen tot moord opgelegd. Hij schoot zijn ex-vriendin en haar nieuwe vriend neer, waarna hij in de auto stapte om een vriendin van zijn ex dood te schieten. Hij hield haar verantwoordelijk voor de breuk met z'n voormalige geliefde.

OM en verdachte gingen in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. 21 zittingen in hoger beroep verder werd donderdag, na 5 jaar, de zaak inhoudelijk behandeld. Deze lange duur van het hoger beroep is volgens het OM te wijten aan de advocaat. Die verzocht het hof meerdere keren om nieuw onderzoek te doen naar de zaak.

ontoerekeningsvatbaar
Volgens advocaat Alie Westerhuis heeft I. zijn daden begaan onder invloed van het antidepressivum paroxetine. Dit zou van dusdanige invloed zijn geweest op het handelen van I., dat hij als ontoerekeningsvatbaar moet worden gezien. Deskundigen verklaren echter dat je dit niet met die zekerheid kan vaststellen.

Volgens het OM is het antidepressivum niet verantwoordelijk voor de moord. I. had beter moeten weten toen hij het medicijn combineerde met een flinke dosis alcohol, zo stelt het OM. Volgens de advocaat-generaal zorgde met name jaloezie bij I. ervoor dat hij met een pistool naar het huis van zijn ex reed.

De zaak wordt gekenmerkt door geruzie tussen het OM en de verdediging. Justitie vroeg in 2012 nog aan het hof om de verdachte een andere advocaat toe te wijzen, omdat zij volgens het OM niet kundig zou zijn. Justitie heeft dit verzoek later weer ingetrokken en een andere aanklager op de zaak gezet.

Het is nog onduidelijk wanneer het hof uitspraak doet in deze zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.