OM eist 3,5 jaar cel tegen ex-taxibaas Grijpink

ALKMAAR - Het Openbaar Ministerie eist 3,5 jaar cel tegen voormalig taxibaas Dick Grijpink, wegens betrokkenheid bij een grote drugsbende. Dat bleek vandaag voor de rechtbank in Alkmaar.

ANP
Dick Grijpink met zijn advocaat Brendan Newitt voor de rechtbank. Beeld anp
Dick Grijpink met zijn advocaat Brendan Newitt voor de rechtbank.Beeld anp

Grijpink probeerde vandaag voor de rechtbank de beschuldinging dat hij een grote, leidende rol zou hebben gespeeld in de henneporganisatie.

Leidende figuur
Justitie ziet Grijpink als leidende figuur in de organisatie en direct betrokkene bij drie panden in Uithoorn, Heerhugowaard en Edam, waar op grote schaal jarenlang hennep werd gekweekt. Hij zou ook de bende hebben gefinancierd.

Grijpink zelf zegt 'in elk geval nooit de intentie te hebben gehad tot welke organisatie dan ook te behoren'. Hij claimt in Uithoorn slechts 'katvanger' te zijn geweest door een deel van een door hem gehuurd pand onder te verhuren. Hij wist wel van de hennepteelt af en besloot bewust tot de onderverhuur om uit de geldproblemen te komen. Het Heerhugowaardse pand had hij niet zelf gehuurd. Hij hield daar volgens eigen zeggen slechts kantoor. Wel wist hij ook daar wat zich afspeelde. Met het pand in Edam had hij niets meer te maken toen de politie daar binnenviel, aldus Grijpink.

Dossier
De voormalige baas van Taxi Centrale Amsterdam (TCA) werd vandaag door de rechtbank ondervraagd. Het dossier in de zaak bevat veel verklaringen van andere verdachten en getuigen die een prominentere rol van Grijpink suggereren dan hij zelf aangeeft.

Grijpink wordt verdacht van grootschalige hennepteelt, deelname en leiding geven aan een criminele organisatie en het witwassen van bijna 400.000 euro. De organisatie zou over een periode van jaren miljoenen euro's met de handel hebben verdiend.

In de zaak staan 24 verdachten terecht. Justitie heeft eerder gezegd Grijpink te beschouwen als 'onderdirecteur' van de organisatie. De man die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als leider van de organisatie, Frank Jan G., hoorde maandag 5 jaar cel tegen zich eisen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden