Nieuwszaak Anne Faber

OM eist 28 jaar cel en tbs tegen Michael P.

28 jaar cel plus tbs met dwangverpleging. Dat eiste de officier van justitie dinsdag tegen Michael P. , voor het verkrachten en het doden van Anne Faber.

Michael P. (derde van links) tussen zijn advocaten en tegenover de drie rechters. Beeld ANP
Michael P. (derde van links) tussen zijn advocaten en tegenover de drie rechters.Beeld ANP

‘Wat hij heeft gedaan is ronduit weerzinwekkend. Dit is het horrorscenario van elke vrouw. Dat rechtvaardigt een dergelijk hoge straf’, zegt de aanklager. ‘Bovendien is de maatschappij zo maximaal tegen hem beveiligd.’

Opvallend is dat het Openbaar Ministerie niet bewezen acht dat Michael P. Anne Faber met voorbedachten rade heeft vermoord. Het kan niet worden aangetoond of P. die avond van 29 september met een vooropgezet plan de kliniek waar hij verbleef verliet om een vrouw te verkrachten en te vermoorden, zegt de officier van justitie.

‘Gekwalificeerde doodslag’

Ook kan volgens de officier van justitie niet worden bepaald op welk moment P. besloot haar te doden. Bovendien kan niet worden vastgesteld of hij tijd en gelegenheid had om na te denken over zijn daad. Vandaar dat de officier van justitie spreekt van ‘gekwalificeerde doodslag’. ‘Op dat misdrijf staat dezelfde maximumstraf als moord. Hij heeft haar opzettelijk gedood om de sporen van de verkrachting uit te wissen.’

‘Het kan zijn dat P. die avond al met verkeerde intenties de kliniek heeft verlaten’, zegt de aanklager. Maar het kan niet hard worden gemaakt.

Wel zijn er volgens de officier van justitie veel aanwijzingen dat P. zijn daad in elk geval deels heeft gepland. Die ondergraven het beeld dat P. schetst in zijn uitgebreide bekennende verklaringen; namelijk dat hij tot zijn daad is gekomen door toevallige omstandigheden. Zoals de botsing met Anne op een fietspad in het bos. En dat hij meerdere keren van plan zou zijn geweest om haar weer te laten gaan, maar dat er telkens wat gebeurde waardoor hij anders besloot.

Niet veel goeds van plan

Er zijn ook aanwijzingen dat P. Anne heeft opgewacht in het bos, nadat hij haar even daarvoor zag fietsen. Dat hij meteen haar telefoon vernielde, is ook een teken dat hij niet veel goeds van plan is. Bovendien valt het op dat net die avond de telefoon van P. uit de lucht was van 18.26 uur tot 22.18 uur. De officier van justitie vindt de verklaring van de verdachte, dat de telefoon kapot was en vanzelf was uitgegaan, niet aannemelijk.

Ook in de periode dat P. bezig was het lichaam van Anne te begraven in Zeewolde stond zijn telefoon uit. ‘Het is wel buitengewoon toevallig dat de telefoon uitging tijdens het plegen van de misdaad en het begraven van het lichaam’, zegt de officier van justitie. ‘Opvallend is ook dat die telefoon het wel doet als hij in de kliniek is.’

Nadat P. Anne had verkracht in het bos, vervoerde hij haar gekneveld naar een afgelegen plek op de vliegbasis Soesterberg. Niet duidelijk is, volgens de officier van justitie, of hij toen al van plan was haar te doden. Zelf verklaart P. dat hij haar één keer heeft gesneden, toen ze om hulp bleef roepen om de aandacht te trekken van een passerende fietser. Maar de diepe snijwond in haar hals waaraan zij is overleden, moet met veel meer geweld zijn toegebracht, constateren de forensisch onderzoekers.

Onderzoek

Anne Faber (25) uit Utrecht verdween 29 september 2017, nadat ze was gaan fietsen in de omgeving van haar woonplaats. Op haar jas die vrijwilligers een paar dagen later vonden bij Huis ter Heide, werd een dna-spoor aangetroffen. Dat bleek te matchen met dat van Michael P. (28), die op dat moment verbleef in de forensische kliniek Roosenburg in Den Dolder van de organisatie Aventurijn.

P. was in 2012 in hoger beroep veroordeeld tot 11 jaar cel voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in 2010. Destijds werkte hij niet mee aan het onderzoek naar zijn geestesgesteldheid. Mede daardoor zou hij in die zaak geen tbs opgelegd hebben gekregen.

Psychopaat

Dit keer werd P. wel onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Hij mishandelde er vijf medewerkers. De deskundigen van het centrum adviseren hem tbs op te leggen. Volgens de onderzoekers heeft P. een antisociale stoornis en vertoont hij kenmerken van een psychopaat – ze kunnen hem echter niet als dusdanig kwalificeren. P is volgens hen agressief, achterdochtig en wraakzuchtig. Hij zoekt prikkels op, zijn geweten is beperkt en kent weinig empathie.

Dat tbs-advies neemt de officier van justitie over. ‘P. is eerder veroordeeld voor brute zedendelicten. Hij had nog geen drie maanden meer vrijheden in de kliniek die hem moest voorbereiden op terugkeer in de maatschappij, of hij gaat alweer zo ernstig in de fout.’

De aanklagers hebben overwogen een levenslange gevangenisstraf te eisen. Zij kozen voor een gecombineerde straf – cel en behandeling – om te voorkomen dat P. op termijn zou kunnen terugkeren in de maatschappij; dat kan gebeuren bij een levenslange celstraf. ‘Voor de familie is het zwartste scenario uitgekomen. Het is voor hen onverteerbaar om te beseffen welke lijdensweg Anne heeft moeten ondergaan.’

De uitspraak is 17 juli.

Ouders van Anne Faber: ‘Alles is verwoest. De dader heeft alles verwoest’

‘Verschrikkelijke horrorscenario’s spoken door mijn hoofd’, vertelt Anne’s moeder vandaag in de rechtszaal. ‘In elke variant heeft mijn dochter onvoorstelbaar geleden. Zij is in eenzaamheid gestorven in de nabijheid van een kille moordenaar en verkrachter.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden