Nieuws

OM eist 22 maanden cel en bestuursverbod voor Haagse ex-wethouder Richard de Mos

Het Openbaar Ministerie eist 22 maanden celstraf en een bestuursverbod van 4 jaar tegen Richard de Mos. De Haagse oud-wethouder zou in ruil voor ruim een ton aan partijdonaties vergunningen hebben verstrekt aan bevriende ondernemers. Ook zou hij hun invloed op zijn beleid hebben gegeven en van vertrouwelijke informatie hebben voorzien.

Robert van de Griend
Richard de Mos in de rechtbank. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Richard de Mos in de rechtbank.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

De officier van justitie omschreef de partijleider van Hart voor Den Haag woensdag in de Rechtbank van Rotterdam als een opportunistische politicus die erg ver ging om zijn financiers te vriend te houden. In zijn tijd als wethouder zou hij zijn eigen ambtenaren en collega-bestuurders onder druk hebben gezet en omzeild. Ook zou hij zijn politieke standpunten en beleidsvoornemens soms in allerijl hebben aangepast.

Het OM, dat drieënhalf jaar onderzoek deed naar De Mos en de andere verdachten, baseert zich in deze zaak onder meer op talloze WhatsApp-berichten, e-mails en afgeluisterde telefoongesprekken.

De populairste politicus

Richard de Mos (46) geldt als de populairste politicus van Den Haag. Zijn fractie kwam bij de laatste twee gemeenteraadsverkiezingen als grote winnaar uit de bus. In juni 2017 werd hij wethouder en locoburgemeester in de hofstad, functies die hij ruim een jaar later alweer moest neerleggen nadat de rijksrecherche bij hem was binnengevallen.

De ex-PVV’er wist zijn aanhang te vergaren met wat hij ‘ombudspolitiek’ noemt: een manier van politiek bedrijven waarbij burgers op een toegankelijke manier hun problemen onder de aandacht kunnen brengen. ‘Wij zijn tenminste een partij die de telefoon wel opneemt’, zei De Mos tijdens de behandeling van zijn zaak, waarvoor twaalf dagen zijn uitgetrokken.

Volgens het Openbaar Ministerie nam De Mos de telefoon bij voorkeur op voor Haagse ondernemers die tot zijn intieme kring behoorden en die bereid waren om diep in de buidel te tasten. ‘Pure vriendjespolitiek.’ Zo zou hij de horecabroers Atilla en Erdinç Akyol hebben voorgetrokken bij de verstrekking van een nachtvergunning voor hun zalencentrum De Opera. Diezelfde Akyols doneerden tienduizenden euro’s aan Hart voor Den Haag en kochten een dubbeldekker voor de verkiezingscampagne van de partij.

‘Slim gespeeld’

De officier van justitie citeerde woensdag onder meer uit WhatsApp-berichten waarin De Mos tegen Erdinç Akyol pochte dat hij verlaagde parkeertarieven voor De Opera had geregeld. ‘Top. Opera is gelijk een ton meer waard’, reageerde Akyol. De Mos: ‘We hebben het echt slim gespeeld’.

Andere donateurs, zoals pandjesbaas Dennis Buis en vastgoedontwikkelaar Edwin Jansen, zouden op vergelijkbare wijze zijn bevoordeeld. Volgens het OM hebben zij voor elkaar gekregen dat hun adviezen over woningsplitsing en erfpachtsuppletie door Hart voor Den Haag werden overgenomen. ‘De invloed leverde vervolgens een voordeel op waarvan ze niet wilden dat dit naar buiten zou komen.’

De officier van justitie haalde ook een gemeenteambtenaar aan die tijdens een verhoor heeft verklaard dat Atilla Akyol, Buis en Jansen ‘heilig waren’ voor De Mos. Uit het verhoor: ‘Deze mensen hebben hem overeind geholpen en hij wilde wat terugdoen voor mensen die hem altijd gesteund hebben.’

De bakker en de slager

Volgens De Mos, die tijdens de zitting voortdurend op zijn mobiele telefoon zat om de verdenkingen van het OM via zijn Twitteraccount te weerspreken, bestaat er ‘geen enkel causaal verband’ tussen de giften en zijn daden als wethouder. Hij heeft naar eigen zeggen alleen ‘generiek beleid’ gevoerd. Ook is er volgens hem niets verdachts aan dat zijn partij zich liet financieren door ondernemers. Een lokale fractie kan immers niet terugvallen op geldstromen van landelijke partijen, zo betoogde hij eerder tijdens de zitting, dus moest hij zijn hand wel ophouden ‘bij de bakker en de slager’.

Het OM hecht weinig waarde aan dat verweer, zo bleek dinsdag tijdens het eerste deel van het requisitoir. ‘Een derde van alle raadszetels in Nederland wordt bezet door lokale partijen,’ zei de officier, ‘maar we hebben geen aanleiding om aan te nemen dat al die partijen zich op grote schaal schuldig maken aan corruptie.’

Naast De Mos staat in deze zaak ook voormalig Hart voor Den Haag-wethouder Rachid Guernaoui terecht. Het OM beschouwt hem als diens partner in crime en wil dat hij 16 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, achter de tralies belandt.

Ronselen van stemmen

Nino Davituliani, oud-raadslid voor de partij van De Mos en tevens de echtgenoot van Erdinç Akyol, hoorde een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen. Zij zou tegen een betaling van zo’n dertigduizend euro door de Akyols vanuit het niets op de vierde plek van de lijst van Hart voor Den Haag zijn beland. Ook zou ze zich met haar man schuldig hebben gemaakt aan het ronselen van stemmen.

Atilla Akyol, Erdinç Akyol, Dennis Buis en Edwin Jansen hebben zich volgens het OM bezondigd aan omkoping. Hen werd celstraffen van 5 tot 6 maanden in het vooruitzicht gesteld.

Na afloop van de zitting stond Richard de Mos ontsteld de pers te woord. ‘Ik had dit niet verwacht’, zei hij. ‘Ik ben heel boos dat mijn politieke naam zo te grabbel wordt gegooid.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden