Nieuws

OM eist 20 jaar cel tegen Jos B. in hoger beroep

De eis van het Openbaar Ministerie is veel hoger dan het vonnis van de rechtbank, die B. eerder tot 12,5 jaar cel veroordeelde voor de ontvoering en het misbruik (met de dood tot gevolg) van Nicky Verstappen. Jos B. heeft zelf ook hoger beroep ingesteld.

Peter de Graaf
De ouders van Nicky Verstappen samen met Royce de Vries (M) in de rechtbank van Den Bosch. Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP
De ouders van Nicky Verstappen samen met Royce de Vries (M) in de rechtbank van Den Bosch.Beeld Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het Openbaar Ministerie heeft maandag in hoger beroep 20 jaar celstraf geëist tegen Jos B. (59) voor het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen in 1998. Volgens advocaat-generaal Gerard Sta heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan ‘buitengewoon ernstig strafbaar handelen’.

Hij heeft ook na zijn arrestatie vooral gezwegen en niet verteld wat er is gebeurd. ‘Onverdraaglijk voor de nabestaanden’, aldus Sta. De verklaringen van B. dat hij het jongetje heeft gevonden toen hij al dood was, vindt het OM niet geloofwaardig.

Vorig jaar eiste het OM nog 18 jaar cel tegen B. – of 15 jaar plus tbs. De rechtbank legde hem toen een straf van 12,5 jaar op. Maar volgens Sta gingen de officieren van justitie er nog van uit dat B. niet helemaal toerekeningsvatbaar was. In hoger beroep kwalificeert justitie de verdachte volledig toerekeningsvatbaar.

Verkeerde moment

‘Nicky was in augustus 1998 op het verkeerde moment op de verkeerde plaats’, zei de andere advocaat-generaal Eefje Verheijen aan het begin van het urenlange requisitoir. ‘De persoon die Nicky heeft ontmoet is de dader, verantwoordelijk voor zijn ontvoering, het seksueel misbruik en zijn dood.’ En die dader is volgens het OM Jos B.

Niet bekend is wat er precies is gebeurd in de uren tussen maandagmorgen 10 augustus 1998, toen Nicky verdween uit het tentenkamp op de Brunsummerheide, en dinsdagavond 11 augustus, toen zijn lichaam werd gevonden in een kerstbomenperceel op ruim een kilometer van het tentenkamp.

Gerard Sta schetste in ‘een overpeinzing’ het mogelijke scenario dat B. Nicky heeft meegenomen en in het kerstbomenperceel heeft misbruikt. ‘Na het misbruik bewoog Nicky niet meer’, opperde hij. Daarna zou B. de jongen weer snel hebben aangekleed, waarbij hij diens onderbroek en pyjamabroek binnenste buiten en achterste voren heeft aangedaan.

Is het zo gegaan, vroeg Sta aan de verdachte. Jos B.: ‘U heeft het bij het foute eind. Ik heb Nicky niet ontvoerd, ik heb hem niet misbruikt, ik heb hem niet van het leven beroofd.’

Getuige

Het OM heeft de omstreden verklaring van getuige Bekir E. niet meegenomen als bewijsmiddel. Volgens de veroordeelde moordenaar van de 16-jarige Rotterdamse scholiere Hümeyra zou B. in de gevangenis van Vught tegen hem een bekentenis hebben afgelegd. Volgens aanklager Verheijen vindt het OM de verklaring van E. niet per se onbetrouwbaar, maar is er toch ook twijfel, dus wordt de verklaring buiten beschouwing gelaten.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde Jos B. vorig jaar november tot 12,5 jaar celstraf wegens het misbruiken en ontvoeren van Nicky in 1998, plus het bezit van kinderporno. Maar van doodslag werd hij vrijgesproken, al hebben zijn handelingen volgens de rechtbank wel de dood van de 11-jarige jongen tot gevolg gehad.

Het OM had voor de rechtbank 15 jaar cel plus tbs geëist. Daarbij zei de officier van justitie nadrukkelijk dat de strafeis 18 jaar was indien de rechtbank de verdachte geen tbs wilde opleggen. Zowel het OM als advocaat Gerald Roethof ging in beroep tegen het vonnis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden