OM eist 18 jaar cel voor doodsteken hulpverleenster

Rex van P. (22), die vorig jaar op bloedige wijze een hulpverleenster in een opvanghuis van het leven beroofde, krijgt als het aan het OM ligt 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

‘Ik ben een monster’, stelde Rex aan het begin van de zitting koeltjes vast. Hij zegt zelf niet te weten hoe de ruzie op 15 juni 2009 zo uit de hand kon lopen. Die dag zou hij een zogenoemd ‘herstelgesprek’ hebben in het Poortgebouw, de opvanglocatie voor dakloze jongeren waar hij sinds een maand een kamer had. Er was onenigheid met zijn begeleidster Astrid, die hem had gezegd dat hij in tegenstelling tot de andere bewoners in het weekend tussen 10.00 en 17.00 uur niet in het Poortgebouw mocht blijven, omdat er dan te weinig begeleiders waren om zijn agressieve buien in toom te houden. Dat hij niet mocht uitslapen, maakte Rex woest. ‘Ze wilden niet luisteren, toen is er bij mij iets geknapt.’ Even later trok hij een klapmes uit zijn broekzak en begon in het wilde weg in te steken op de drie aanwezige hulpverleensters.

Aardappelschilmesje

Astrid, destijds de direct begeleider van de verdachte, overleefde haar vijf steekwonden ternauwernood. Tijdens de zitting vertelde ze wat het bloedige incident met haar heeft gedaan. ‘Het vanzelfsprekende gevoel van veiligheid dat er altijd was, heb ik niet meer. Mijn onbevangenheid, mijn luchtigheid, is me ontnomen. Een aardappelschilmesje jaagt me al angst aan.’ Astrid werkt nog wel bij Spirit; haar collega die de steekpartij eveneens overleefde, kan het werk in de hulpverlening niet meer aan en kampt met een posttraumatisch stresssyndroom.

Dat Rex van P. zich juist keerde tegen de mensen die hem probeerden te helpen, wordt hem door het Openbaar Ministerie zwaar aangerekend. Bij geweld tegen hulpverleners mag de aanklager de strafmaat verdubbelen. De officier van justitie noemde een levenslange gevangenisstraf dan ook ‘passend’ voor een moord en twee pogingen tot moord. Maar omdat ze, gezien de jonge leeftijd van de verdachte, Rex niet alle kansen op terugkeer in de maatschappij wil ontnemen, werd 18 jaar gevangenisstraf met tbs geëist.

Pathologisch agressief

Dat laatste is opvallend, omdat er geen hard bewijs is dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Vorig jaar werd hij door de rechter naar het Pieter Baan Centrum gestuurd, maar daar weigerde hij alle medewerking aan het psychologisch onderzoek. Op basis van observaties oordeelden de deskundigen daar wel dat de kans op recidive groot is, mocht Van P. ooit vrijkomen. De psychiaters noemen hem ‘pathologisch agressief’.

In 2007 was Van P. toevallig de hoofdpersoon in een documentaire van de NPS, waarin hij al liet zien niet terug te schrikken van geweld. Hij vertelde daarin dat hij sympathiseert met de Crips, een criminele Amerikaanse bende. Die uitzending is inmiddels van internet verwijderd.

Volgens zijn advocaat Peter Plasman heeft Rex niet met voorbedachte rade gehandeld en is de beschuldiging van moord daarom buitenproportioneel. ‘Een klassiek geval van doodslag dit.’ De rechter bepaalt op 21 juni of hij gelijk krijgt.

Een gevangenis (Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden