OM eist 120 uur taakstraf tegen begeleiders verdronken Syrisch meisje

Het Openbaar Ministerie eist 120 uur taakstraf tegen twee leerkrachten en drie zweminstructeurs die aanwezig waren in het zwembad in Rhenen, toen een 9-jarig meisje verdronk na het schoolzwemmen.

Rechtbanktekening van (VLNR) Robert K., Renata B., Sandrina van B., Jos H. en Maria B. die worden vervolgd voor de verdrinking van een 9-jarig Syrisch meisje in een zwembad in Rhenen. Ze overleed in september 2015 tijdens het schoolzwemmen. Beeld anp

Het Openbaar Ministerie beschuldigt hen van dood door schuld, omdat zij de geldende normen voor veilig schoolzwemmen onvoldoende hebben nageleefd op 21 september 2015.

De 9-jarige Salam was toen pas kort in Nederland. Zij was met haar familie gevlucht voor de oorlog in Syrië. Zij deed die middag voor de derde keer mee aan schoolzwemmen van groep 5 van de Ericaschool in Rhenen, in het plaatselijke zwembad. Hoewel zij niet kon zwemmen en nauwelijks Nederlands sprak, lette geen van de toezichthouders er na de zwemles op of Salam niet van het ondiepe naar het diepe bad ging. Een badgast van het baanzwemmen trof haar een kwartier na het einde van zwemles levenloos aan op de bodem van het diepe bad.

De officier van justitie zegt niet te twijfelen aan de inzet en betrokkenheid van de instructeurs en de leerkrachten. Maar zij hebben volgens de aanklager onvoldoende informatie uitgewisseld; zo wisten de twee badjuffen die toezicht hielden op het diepe bad niet dat Salam niet kon zwemmen. Ook is niet duidelijk of Salam de instructies dat ze niet in het diepe mocht komen in het Nederlands wel heeft begrepen. 'Daarom is in dit geval geen sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar van een verwijtbaar incident', aldus de aanklager.

Door dit tekortschietende toezicht en de gebrekkige informatieuitwisseling zijn, volgens het OM, 'de omstandigheden geschapen waaronder de verdrinking plaats kon vinden'. Omdat bij de betrokkenen geen opzet in het spel is, is in plaats van een gevangenisstraf of een geldboete gekozen voor een werkstraf, aldus de officier van justitie.

De rechter doet 22 juni uitspraak.

Verdronken meisje

De Syrische Salam (9) sprak geen Nederlands en kon niet zwemmen. Zijn haar juffen en meesters nalatig geweest? 'Ook ons leven staat op z'n kop.'

Lees ook:

De 9-jarige Salam overleefde de bombardementen in Syrië, maar stierf bij het schoolzwemmen in Rhenen. Haar ouders vragen zich nog steeds af wat er precies is gebeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden