OM eist 12 maanden voorwaardelijk tegen Jomanda

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag twaalf maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen het 'genezend medium' Jomanda. Volgens justitie heeft Jomanda als zorgverlener actrice Sylvia Millecam volkomen op het verkeerde been gezet door haar te zeggen dat zij geen borstkanker had en is zij medeschuldig aan haar dood. Sylvia Millecam overleed in augustus 2001 aan borstkanker.

Het uitblijven van een reguliere behandeling heeft de gezondheid van Millecam ernstige schade toegebracht, aldus het OM, met de dood als gevolg. Jomanda, vrijdag opnieuw de grote afwezige in de rechtszaal, is hier volgens justitie verantwoordelijk voor.

Tegen twee alternatieve artsen eiste het OM acht en vier maanden voorwaardelijke celstraf. Zij worden niet verantwoordelijk gehouden voor Millecams dood. Het OM wil dat zowel Jomanda als de artsen voor een periode van twee jaar een beroepsverbod krijgen opgelegd.

Proeftijd

De periode van twee jaar is een zogeheten proeftijd. Voor Jomanda betekent het gevraagde beroepsverbod dat zij zich niet beroepsmatig mag bezighouden met haar 'healings' en aanverwante praktijken. Doet zij dat wel, dan wordt de geëiste celstraf ten uitvoer gelegd, als het aan het OM ligt.

De strafeis tegen de 'Lady of the Light', zoals Jomanda zichzelf in een boek noemt, is ook hoger uitgevallen dan die tegen de beide artsen omdat zij zich het meest langdurig en intensief met Millecam en haar ziekte heeft bemoeid.

Borstkanker

Millecam ontdekte in september 1999 een knobbeltje in haar rechter borst. In de daaropvolgende tijd raadpleegde zij artsen en zorgverleners in zowel het reguliere als het alternatieve circuit. In mei 2000 stelden reguliere medici vast dat de actrice aan borstkanker leed. Zij drongen aan op spoedig ingrijpen, onder meer door middel van een operatie.

Zover is het nooit gekomen. Het OM schetste vrijdag hoezeer de twee alternatieve artsen en Jomanda Millecam hebben beïnvloed, waarbij zij ontkenden dat er sprake was van kanker. Millecam werd valse hoop gegeven met de 'diagnose' dat het zou gaan om een bacteriële infectie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden