OM: DNA-onderzoek onder vrouwen Zuuk

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen benadert enkele tientallen vrouwen uit het Veluwse Zuuk voor een DNA-onderzoek en een schrijfproef....

ANP

Inwoners van de buurtschap worden sinds 1998 getroffen door een serie misdrijven zoals brandstichtingen en bedreigingen via pamfletten en graffiti. Ook zijn remleidingen van auto's doorgesneden. In enkele gevallen heeft dit levensbedreigende situaties opgeleverd.

De politie stelde eerder dat een inwoner van Zuuk aanleiding is voor de misdrijven. Hij werd bedreigd naar aanleiding van problemen in de privé-sfeer. Ook mensen in zijn omgeving zijn bedreigd.

Alle misdrijven zijn volgens het OM gericht tegen personen, verenigingen en bedrijven die contact hebben gehad met de Zuukenaar. De vrouwen die voor het onderzoek zijn geselecteerd, kunnen volgens justitie met hem in verband worden gebracht. Hun gegevens worden vergeleken met sporenmateriaal uit het onderzoek met een vrouwelijk DNA-profiel.

Het OM wil niet zeggen hoeveel vrouwen precies worden benaderd en of het DNA-profiel verwijst naar de hoofdverdachte. 'Het biedt in elk geval aanknopingspunten voor verder onderzoek', aldus een woordvoerder.

Justitie heeft tot het DNA-onderzoek besloten omdat andere opsporingsmethoden tot nu toe geen verdachte hebben opgeleverd. Het College van Procureurs-Generaal heeft toestemming gegeven voor het onderzoek. Die toestemming is vereist voor zo'n grootschalig onderzoek.

De politie loofde eerder al een beloning van 5000 euro uit voor de gouden tip. Daarnaast loofde verzekeraar Univé een beloning van 10.000 euro uit voor de tip die leidt tot aanhouding van de dader of daders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden