KIJKWIJZERVerkiezingen VS

Om deze zes staten draait het bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen

null Beeld AFP
Beeld AFP

Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal het vooral om zes staten draaien. Anders dan bij voorgaande verkiezingen doen de exit polls er dit keer niet zoveel toe. Die zullen vooral Republikeinse stemmen laten zien, terwijl er zestig à zeventig miljoen stemmen per post zijn uitgebracht, vooral door Democraten.

null Beeld

Florida: deze staat moet Donald Trump winnen

Verschil is volgens de opiniepeilingen miniem. Als Biden deze staat wint, dan is het voorbij voor Trump. Zonder de 29 kiesmannen van Florida kan hij onmogelijk de 270 kiesmannen halen die nodig zijn om president te worden. Als Trump wint, wordt het knijpen voor Biden. Dan ligt Pennsylvania misschien ook onder handbereik voor Trump.

Verwachte uitslag: als het heel duidelijk is, misschien rond half vijf woensdagochtend (Nederlandse tijd).

null Beeld

Pennsylvania: een strohalm voor de Republikeinen

Lichte voorsprong Biden, maar Trump loopt iets in. Als Trump Florida binnenhaalt, heeft hij Pennsylvania (20 kiesmannen) absoluut nodig om Biden te verslaan. Zonder Pennsylvania wordt het erg moeilijk. Als Trump Pennsylvania en Florida wint, dan ligt de weg open naar het Witte Huis.

Verwachte uitslag: pas na dagen, ook poststemmen die nog op 6 november binnenkomen tellen mee.

null Beeld

Michigan: Hillary krijgt nog nachtmerries

Biden stond ruim voor, maar ook hier slinkt zijn voorsprong iets. Michigan levert 16 kiesmannen. In 2016 versloeg Trump hier Hillary Clinton met een miniem verschil. Hij heeft deze staat echt nodig als hij Pennsylvania niet wint.

Verwachte uitslag: tellen stemmen zal waarschijnlijk tot vrijdag 6 november duren.

null Beeld

Wisconsin: Joe Biden moet hier winnen

Ging in 2016 net naar Trump. Biden heeft er nu een ruime voorsprong volgens de opiniepeilingen. Als Trump hier wint, is het waarschijnlijk afgelopen met Biden. Andersom nemen Trumps kansen af zonder Wisconsin.

Verwachte uitslag: mogelijk woensdag, alleen stemmen die uiterlijk 3 november zijn binnengekomen tellen mee.

null Beeld

Texas: Latino's kunnen Trump laten beven

Traditioneel een betrouwbare Republikeinse staat, maar de Republikeinen beginnen last te krijgen van de opmars van de Latino inwoners, die hier weinig van Trump moeten hebben. Volgens de opiniepeilingen staat Trump iets voor op Biden. Als Trump deze staat (38 kiesmannen) verliest, is het afgelopen met zijn presidentschap.

Verwachte uitslag: Mogelijk nog laat op verkiezingsavond (6-7 uur Nederlandse tijd woensdag). Maar alle stemmen per post die woensdag binnenkomen tellen nog mee.

null Beeld

Georgia: Verrast Biden met een Bill Clintonnetje?

Ook een Republikeins bolwerk. Laatste keer dat Georgia voor de Democratische kandidaat stemde was in 1992: Bill Clinton. Maar dit keer ziet Biden toch een kans. Als Trump hier verliest, betekent het guur weer voor hem.

Verwachte uitslag: als het verschil groot is, nog op verkiezingsavond. Maar stemmen uit buitenland tellen ook na 3 november nog mee.

null Beeld

Zie ook:

Van de muur tot het moeras: welke beloften heeft Trump waargemaakt?
Wat is er in vier jaar presidentschap terechtgekomen van de tien belangrijkste (campagne)beloften van Donald Trump? 

Liveblog verkiezingen VS
Wordt het ‘four more years’ Trump, of Democratische tegenkandidaat Joe Biden? Volg het laatste nieuws rondom de Amerikaanse verkiezingen in ons liveblog.

POTUS de podcast
Gijs Groenteman neemt elke vrijdag de campagneweek door. Waar was Trump, wat deed Biden en waar had Amerika het over? Met POTUS de podcast ben je weer bij.

Alles over het verkiezingscircus in een dossier
Alles over de aanstaande presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten leest u in dit dossier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden