OM: criminaliteit in 2008 afgenomen

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorig jaar minder zaken en minder verdachten binnengekregen dan in 2007. ,,De totale criminaliteit in ons land neemt af'', zegt Harm Brouwer, de baas van het Openbaar Ministerie (OM), dinsdag. Sinds 2002 is de criminaliteit met een kwart gedaald, aldus Brouwer.

De jaarcijfers van de top van het OM, het college van procureurs-generaal, laten zien dat in 2008 circa 9400 zaken minder van de politie naar het OM gingen dan het jaar daarvoor: het totaalcijfer zakte van 243.000 zaken in 2007 naar 233.600 in 2008. Dat is een daling van circa 4 procent.

Brouwer geeft aan dat de daling van de criminaliteit deels te verklaren is uit demografische en economische trends. ,,Maar deels ook uit overheidsoptreden, zoals de gerichte aanpak van veelplegers en een grotere pakkans.''

Geweldsmisdrijven

Ook al laat het algemene beeld een daling zien, er zijn ook categorieën die de afgelopen vijf jaar juist zijn gegroeid. De geweldsmisdrijven bijvoorbeeld: het aantal zaken steeg sinds 2004 met 12 procent. Het aantal bij het OM aangeleverde verdachten van mishandeling is sinds 2004 met bijna een derde toegenomen.

Dat kan komen doordat politie en justitie sinds een aantal jaren hoge prioriteit geven aan geweldsmisdrijven, schrijft het OM. De slachtofferenquêtes geven tegelijkertijd aan dat het aantal slachtoffers van mishandeling al een paar jaar stabiel is.

Voor moord en doodslag zijn sinds 2004 27 procent minder verdachten aangeleverd en ook zijn er minder verdachten van diefstal met geweld, seksuele misdrijven en bedreiging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden