OM claimt 42 miljoen van drugscriminelen
Het OM gaat een bedrag van 42 miljoen plukken van acht drugscriminelen. Deze buitengewoon hoge claim is vrijdag de inzet tijdens een zitting.
De acht verdachten, variërend in de leeftijd van 36 tot 60 jaar en onder meer afkomstig uit Volendam, Den Oever, Hoorn, Amsterdam en Bolsward, maken deel uit van een totale groep van 16 personen. Een aantal van deze personen worden ervan verdacht dat zij zich als georganiseerde criminele organisatie hebben beziggehouden met zeiljachttransporten van grote partijen drugs van onder andere Marokko naar Nederland. Daarnaast was binnen deze criminele organisatie sprake van witwaspraktijken van grote geldbedragen.
Alle 16 mannen zijn inmiddels via een strafzaak veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, betrokkenheid bij de transporten en het witwassen van gelden. Het totale bedrag aan crimineel voordeel, zoals door de officier van justitie is vastgesteld, bedraagt ruim 42 miljoen euro.
De vordering geldt als één van de grootste vorderingen ooit uit de geschiedenis van de zogenoemde ‘plukze’-wetgeving, die beoogt daders hun winsten uit criminele activiteiten af te nemen.
Onlangs bleek al dat Justitie steeds succesvoller wordt in het afpakken van criminele winsten van misdadigers. Momenteel ligt er beslag op circa één miljard euro aan bezittingen van criminelen. Ook in de vastgoedfraude rond het Bouwfonds en Philips Pensioenfonds werd vele tientallen miljoenen euro's gevorderd. Alleen bij hoofdverdachte Jan van V. staat een bedrag uit van bijna 64 miljoen euro.
Binnen het justitieel apparaat is het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) verantwoordelijk voor het traceren van het criminele vermogen.
Een van de bekendste ontnemingszaken is de claim tegen hasjhandelaar Charles Zwolsman. Tien jaar lang vocht de autocoureur tegen de claim van justitie van 22 miljoen euro.