OM breidt onderzoek verkiezing Rotterdam uit

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft donderdag zijn aangekondigde oriënterende onderzoek naar het ronselen van volmachten door Leefbaar Rotterdam uitgebreid met het toetsen van andere onregelmatigheden rond verkiezingen.

‘Zo onderzoeken we het bericht dat de PvdA vier jaar geleden hetzelfde zou hebben gedaan in Rotterdam’, aldus een woordvoerster van het OM. ‘Er komen nu ook bij ons steeds meer meldingen van onregelmatigheden binnen.’

Leefbaar

De commissie van de Rotterdamse gemeenteraad die de geldigheid van de verkiezingsuitslag onderzoekt, kijkt eveneens naar het werven van volmachten door Leefbaar-raadslid Buijt. Commissielid Motta (PvdA) wil niet vooruitlopen op het advies dat aan de gemeenteraad zal worden uitgebracht. Dinsdag vergadert de raad, voor het laatst in de oude samenstelling, over dat advies.

Dan zal ook blijken of het in Rotterdam of in bepaalde wijken tot een herstemming komt. Dat zou in afgebakende vorm kunnen door uitsluitend de kiezers op te roepen die op 3 maart in omstreden stemdistricten hebben gestemd. Zij zouden dan opnieuw de gang naar de stembus moeten maken, dit keer in de wetenschap dat het verschil in omvang tussen de twee grootste partijen, PvdA en Leefbaar Rotterdam, minimaal is en dat dus elke stem meer dan ooit telt.

Overdreven

Politiek leider Pastors van Leefbaar Rotterdam vindt de aandacht voor de actie van zijn fractiegenoot overdreven: ‘Dit is maar een dingetje.’ Hij spreekt van een afleidingsmanoeuvre van de PvdA. ‘We krijgen berichten uit alle delen van het land dat het werven van volmachten ook bij andere partijen gebruikelijk is.’

Ook staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) heeft gisteren aangekondigd te gaan onderzoeken of zich bij de gemeenteraadsverkiezingen onregelmatigheden hebben voorgedaan.

Rotterdam is niet de enige gemeente waar het misging. Ook in Helmond, Capelle aan de IJssel, Lopik, Druten, Geldrop-Mierlo en Neder-Betuwe werden de uitgebrachte stemmen herteld, meldt de Kiesraad. Gisteren werd bekend dat ook de tellers op Terschelling opnieuw aan de bak moeten. In Maastricht zijn de stemmen niet herteld maar werden de gegevens opnieuw ingevoerd omdat er twijfel was ontstaan over de uitslag.

Stembiljet (ANP) Beeld WFA ROBERT VAN WILLIGENBURG
Stembiljet (ANP)Beeld WFA ROBERT VAN WILLIGENBURG
Marco Pastors ((c) raymond rutting / de volkskrant) Beeld raymond rutting / de volkskrant
Marco Pastors ((c) raymond rutting / de volkskrant)Beeld raymond rutting / de volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden