OM blijft bij 20 jaar met tbs of levenslang tegen Juliën C.

ARNHEM Opnieuw heeft het Openbaar Ministerie 20 jaar met tbs, óf een levenslange gevangenisstraf, geëist tegen Juliën C. (26). Hij wordt ervan verdacht in 2006 de 8-jarige Jesse Dingemans in zijn klaslokaal van de basisschool in Hoogerheide met messteken om het leven te hebben gebracht....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Het was donderdag bij het hof in Arnhem de vierde keer dat de zaak werd behandeld. De Hoge Raad heeft de zaak toegewezen aan het gerechtshof Arnhem en het arrest van het hof Den Bosch vernietigd, omdat Juliën C. daar zijn eigen verdediging voerde en hij daarbij te weinig is gewezen op het risico daarvan. Het hof legde hem toen levenslang op.

De zaak is lastig voor zowel aanklagers als verdedigers omdat Juliën C. ontkent, zich beroept op zijn zwijgrecht en weigert mee te werken aan een onderzoek naar zijn geestestoestand. Terwijl er aanwijzingen zijn dat hij in die tijd behoorlijk in de war was.

De dag voor het misdrijf had de politie hem gevonden op het spoor in Zeeland waar hij zei ‘op bedevaart’ te zijn. De dag zelf was hij naar zijn moeder in Hoogerheide gereisd, omdat ze ‘over hem in Den Haag en in de trein achter zijn rug aan het praten waren’.

Ook zijn verklaringen bij de politie na zijn aanhouding vertonen kenmerken van waanvoorstellingen. Medisch deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben de psychotische, schizofrene signalen wel opgepikt, maar omdat Juliën C. een zogenoemde ‘weigerende observant’ is, heeft geen van hen een stoornis kunnen vaststellen.

In eerdere rapportage wordt slechts geconcludeerd dat C. de trekken van een persoonlijkheidsstoornis vertoont, maar niet dat hij die ook daadwerkelijk heeft. Dat is voor het opleggen van een tbs-maatregel wel een vereiste, aldus de verdedigers Benno de Boer en Tim de Bont.

Moord of doodslag
Het hof van Den Bosch zag voor de ‘weerzinwekkende moord op het weerloze kind’ en het gevaar van herhaling als de man onbehandeld blijft, een levenslange straf als alternatief.

Inhoudelijk blijft de grote vraag of er sprake is van moord of doodslag. Cruciaal is of C. de kans heeft gehad zijn daad te overwegen, of dat hij in een opwelling handelde. De rechtbank in Breda achtte dit niet bewezen en legde 12 jaar met tbs op voor doodslag.

Volgens het OM donderdag heeft hij kalm gehandeld. In het klaslokaal stond alles op zijn plek. Ook heeft hij de kans en de tijd gehad om tijdens het geweld te stoppen met steken, vooral omdat zijn slachtoffer zich heftig verweerde.

De advocaten menen dat er geen sprake is van ‘voorbedachte rade’ in de reeks van vele messteken. De eerste steek had namelijk al fataal kunnen zijn.

Zij eisten vrijspraak, omdat er nogal wat schort aan het ‘overweldigende bewijs’ van het OM dat C. de dader is. Signalementen van getuigen zijn tegenstrijdig en ook cruciale dna-sporen op de plaats van het delict en het mes ontbreken.

Veel aandacht besteedden zij aan het eventuele vonnis van levenslang. Dat zou voor een enkelvoudige moord van een jonge dader als C. een unicum zijn en strijdig met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarbij straf hoe dan ook uitzicht moet bieden op vrijlating op enig moment. ‘Er is sinds 1960 in Nederland twee keer gratie verleend.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden