OM beticht van willekeur in Clickfonds

De advocaten van vijf verdachten in de beursfraudezaak beschuldigen het Amsterdamse Openbaar Ministerie van willekeur. Volgens P. de Kerf, V....

Van onze verslaggever Jan Meeus

Uit het dossier blijkt dat officier van justitie H. de Graaff de Kas-Associatie niet vervolgt ondanks harde aanwijzingen dat de beursbank betrokken was bij het faciliteren van belastingfraude via een systeem van coderekeningen. Tijdens het onderzoek naar de beursfraude concludeerde de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) dat de bank vermoedelijk 'betrokken is bij valsheid in geschrifte en mogelijk deelnemer is aan een criminele organisatie'.

'Waarom wordt mijn cliënt, Leemhuis en Van Loon bv, wel vervolgd en de Kas-Associatie niet', wil Pen weten. Hij krijgt bijval van zijn eerder genoemde collega's. Zij vertegenwoordigen allemaal verdachten die worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie die belastingfraude zou hebben gepleegd via een systeem van coderekeningen.

Uit het dossier blijkt dat het vermoeden van de FIOD tegen de beursbank mede gebaseerd is op een interne notitie van de Kas-Associatie zelf, een in effectentransacties gespecialiseerde bank die werd gecontroleerd door de Amsterdamse effectenbeurs in de periode die Justitie onderzoekt.

Uit de in beslaggenomen notitie, die is opgesteld in 1992, kan worden opgemaakt dat de Kas-Associatie niet beschikte over de verplichte papieren voor de code-rekeningen die werden geadministreerd voor Mississippi-Finance, een bedrijf van Adri S. Hoewel de bank zich afvroeg of hier sprake is van 'fiscale constructies' bestond een deel van de rekeningen nog bij de start van de beursfraudezaak in oktober 1997.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden