Nieuws

OM bestempelt ingooien van ruit Joods restaurant als terroristische daad

Saleh A., de 32-jarige man die in mei vorig jaar een ruit vernielde van een Joods restaurant in Amsterdam en daar een Israëlische vlag in brand stak, handelde met een terroristisch oogmerk. Dat heeft de officier van justitie woensdag gezegd tijdens de behandeling van de zaak.

Daniel Baron, de eigenaar van het Joodse restaurant HaCarmel, neemt de de schade op. Beeld ANP
Daniel Baron, de eigenaar van het Joodse restaurant HaCarmel, neemt de de schade op.Beeld ANP

Voor de Syrisch-Palestijnse Saleh A. was het de tweede keer dat hij het Joodse restaurant HaCarmel tot zijn doelwit maakte: vier jaar geleden werd hij voor een soortgelijk vergrijp bij precies hetzelfde restaurant gearresteerd. Onder het roepen van ‘Allahu akbar’ sloeg hij toen de ruiten van het restaurant aan diggelen. Ook stal hij een Israëlische vlag, die hij vervolgens in brand wilde steken.

Voor die daad kreeg A. destijds een zwaardere straf dan gebruikelijk. Omdat de actie bewust gericht was tegen de Joodse identiteit legde de Amsterdamse rechtbank A. in 2018 een onvoorwaardelijke celstraf van zes weken op. Ook moest hij zich verplicht laten behandelen. ‘Dit is geen standaardgeval, dus een standaardstraf volstaat niet’, aldus de rechter.

De rechtszaak draaide destijds vooral om de vraag of A. gezien moest worden als een terrorist of als een verward persoon. De verdachte, die de aantijgingen direct had bekend, zei niets tegen Joden te hebben, maar wel tegen de staat Israël. Ten tijde van zijn eerste aanval was hij boos over de beslissing van de Amerikaanse president Trump om de ambassade in Israël naar Jeruzalem te verplaatsen.

Angst

De huidige zaak van deze recidivist noemde de officier van justitie dinsdag ‘een bijzondere’. De verdachte heeft met enkel ‘een kapot raam en een verbrandde vlag’ opnieuw ‘een grote angst in de samenleving’ veroorzaakt. ‘Allemaal omdat je in een politiek conflict een andere visie aanhangt.’

De geradicaliseerde A. is volgens gedragsdeskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar, gezien zijn psychiatrische problemen. Hij groeide op in een Palestijns vluchtelingenkamp en heeft zelf gevochten om aanvallen van de terroristische organisaties IS en Al Nusra af te slaan. Zijn vader en broer kwamen om tijdens de Syrische burgeroorlog. Eenmaal in Nederland overleed zijn dochtertje van 4 maanden en scheidde hij van zijn vrouw.

Toch hield de rechter bij zijn veroordeling in 2018 rekening met het discriminatoir aspect van A.’s daad. ‘U heeft met uw actie heel veel mensen bang gemaakt en grote onrust veroorzaakt. Het moet voor iedereen volkomen duidelijk zijn dat dit niet wordt geaccepteerd.’ Een geldboete of een werkstraf volstond volgens de rechter daarom niet.

Tbs

Nu gaat het OM in zijn strafeis nog een stap verder: A. wordt een terroristisch oogmerk tenlastegelegd. Volgens de officier van justitie richtte A. zich specifiek op het restaurant, enkel en alleen om de Joodse achtergrond van de zaak.

Volgens een gespecialiseerd bureau, dat de verdachte in opdracht van het OM onderzocht, is A. geradicaliseerd, houdt hij er extremistische ideeën op na en heeft hij vanuit dat gedachtengoed gehandeld. Ook zou uit A.’s politieverhoren blijken dat hij handelde uit een pro-Palestijns gedachtegoed.

De verdachte is ook onderzocht in het Pieter Baan Centrum en door de reclassering. De deskundigen komen tot de conclusie dat er een groot gevaar voor herhaling is. Daarom is A. volgens het OM niet op een andere manier te beteugelen dan met tbs.

Naast de vernieling en brandstichting met terroristisch oogmerk stond de verdachte woensdag ook terecht voor een aanranding in een tram. A. zou zijn linkerhand op de billen van een vrouw hebben gelegd. Zelf ontkent A. dit.

Als het aan de officier van justitie ligt, veroordeelt de rechtbank A. tot tbs met dwangverpleging en een gevangenisstraf van 418 dagen, overeenkomstig met de duur van zijn voorarrest. De rechtbank doet op 14 juli uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden