NieuwsShell

OM bereidt strafzaak voor tegen Shell om olieveld voor Nigeriaanse kust

Het Openbaar Ministerie werkt aan een strafzaak tegen Shell vanwege mogelijke omkoping bij de exploitatierechten van een olieveld voor de kust van Nigeria. Het gaat om een van de rijkste olievelden van het land, dat sinds 2011 door de oliemaatschappij wordt geëxploiteerd. Eerder oordeelde een Italiaanse rechter al dat de overeenkomst corrupt was.

ANP
Actievoerders van Milieudefensie gieten ‘olie’ in de vorm van chocoladesaus over een taart met het logo van Shell, 2010. Beeld ANP
Actievoerders van Milieudefensie gieten ‘olie’ in de vorm van chocoladesaus over een taart met het logo van Shell, 2010.Beeld ANP

Shell kwam in 2007 in conflict met de Nigeriaanse overheid, die in dat jaar een afspraak afzegde waarin het Shell was toegestaan olieveld OPL-245 uit te nutten. In het veld onder de Golf van Guinee zit naar schatting 9 miljard vaten olie en is daarmee een ware schatkamer voor Shell. Als de Nigeriaanse regering in 2007 duidelijk maakt dat Shell geen aanspraak kan maken op de olie, dreigt toenmalig topman Jeroen van der Veer met ‘alle noodzakelijke juridische stappen’ tegen het land.

Nigeria gaat overstag en in 2011 verwerft Shell met het Italiaanse Eni voor 1,3 miljard dollar alsnog een contract. Volgens milieuorganisaties heeft Shell met dat bedrag corrupte Nigeriaanse politici omgekocht en heeft het zijn rechten op het olieveld doen gelden via een omstreden investeringsverdrag tussen Nigeria en Nederland. Dat verdrag maakt het mogelijk arbitragezaken te voeren buiten de reguliere rechtspraak om. Shell ziet zulke arbitragezaken als een legitiem middel om zijn investeringen te beschermen. ‘Het was een legitieme manier om onze bestaande rechten op OPL-245 en onze reeds gedane investeringen te beschermen. De Nederlandse overheid was op de hoogte’, aldus Shell onlangs in de Volkskrant.

Shell zegt door het OM te zijn geïnformeerd dat het onderzoek bijna is afgerond en dat wordt gewerkt aan strafrechtelijke vervolging. Het Openbaar Ministerie deed in 2016 een inval in het hoofdkantoor van Shell. Het onderzoek kan overigens nog maanden duren voor er meer duidelijk is.

Hoe de dubieuze oliedeal tussen Shell en Nigeria tot stand kwam

Sinds 2011 exploiteert Shell een van de rijkste olievelden van Nigeria. Die deal werd door een Italiaanse rechter al als corrupt beoordeeld. Volgens Milieudefensie en Somo, die zich beroepen op interne mails en documenten, is de deal ook door een vorm van chantage van Shell tot stand gekomen. Lees hier de analyse.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden