OM begint strafrechtelijk onderzoek naar fraude met zorgdeclaraties door abortuskliniek Casa

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar oplichting en fraude met zorgdeclaraties door abortuskliniek Casa. Maandagavond deed de recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW een inval in een van de kantoren van de inmiddels failliete zorgaanbieder. De rechercheurs doorzochten ook de woning van een oud-bestuurder en namen daarbij administratie in beslag. Met de vermoedelijke fraude is naar schatting 'meer dan 1 miljoen euro' gemoeid.

Jonathan Witteman
null Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant.
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant.

Dit heeft het OM vandaag bekendgemaakt. Het OM noemt geen namen, maar vermoedelijk gaat het om Casa Medical, een zusterstichting van Casa Klinieken. Casa Medical voerde onder meer soa-testen, sterilisaties en uitstrijkjes uit. Het OM vermoedt dat Casa Medical en een tweede zorgaanbieder 'een afspraak hadden gemaakt om bij zorgverzekeraars duurdere behandelingen te declareren dan toegestaan was'. De tweede zorgaanbieder betreft Star-MDC, zo bevestigt de Rotterdamse zorginstelling zelf.

De Volkskrant berichtte eerder over een geheime afspraak tussen Casa Medical en de Stichting Trombosedienst en Artsenlaboratorium. Star-MDC voerde echo's uit bij vrouwen om te controleren of hun door de huisarts geplaatste spiraaltjes goed zaten. Het ging hierbij om eerstelijnszorg, maar Star-MDC liet de echo's door Casa declareren als duurdere door medisch specialisten uitgevoerde tweedelijnszorg. Dit terwijl Casa de behandelingen helemaal niet had uitgevoerd, en bovendien nauwelijks medisch specialisten in dienst had. Met deze en andere trucs wist Casa de zorgverzekeraars voor zeker 8,8 miljoen euro te duperen, bleek uit onderzoek van accountantskantoor KPMG.

Behalve de woning van een oud-bestuurder van Casa - vermoedelijk Bert van H., de baas van Casa tussen 2001 en 2015 - is ook de woning van de oud-bestuurder van Star-MDC doorzocht. De twee, die niet bereikbaar waren voor commentaar, zijn allebei als verdachten aangemerkt, aldus het OM. Casa heeft bovendien vermoedelijk meer subsidie gedeclareerd dan waar de klinieken van de zorgaanbieder recht op hadden. Het OM verdenkt Casa van 'valsheid in geschrifte en oplichting in de periode van 2010 tot en met 2016'.

Casa, de keten van abortusklinieken in Nederland, heeft voor miljoenen zorgverzekeraars opgelicht. Er werden onder meer declaraties ingediend voor behandelingen bij verzonnen patiënten door niet-bestaande specialisten. Lees hier het hele artikel. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden