OM: antiekhandelaar achter opdracht liquidaties

De 48-jarige antiekhandelaar Toon van H. uit Echt, die dinsdag bij een massale politie-inval is aangehouden, wordt ervan verdacht dat hij plannen had om de Roermondse officier van justitie Van Hilten en de Brabantse rechercheur Weijers te laten vermoorden....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Dit heeft het Openbaar Ministerie in Den Bosch woensdag bekendgemaakt. Vorige maand werd in deze zaak de 59-jarige Nederlander Harry D. bij terugkeer uit Duitsland op de snelweg A 67 bij Venlo klemgereden en aangehouden. 'Hij zou in opdracht van de 48-jarige Limburger personen hebben benaderd om de liquidaties uit te voeren', aldus het OM. De man is inmiddels bij gebrek aan bewijs vrijgelaten, maar blijft verdachte.

Het OM kan of wil nog niets loslaten over het motief achter de moordplannen. Wel is bekend dat de Limburgse antiekhandelaar eerder is aangehouden wegens heling van antiek uit Frankrijk en Engeland. Op 6 november stond hij daarvoor in Roermond terecht. Officier van justitie was toen Paul van Hilten. Behalve heling werd Van H. ook betrokkenheid bij de moord op een Echtenaar ten laste gelegd. De zaak is aangehouden tot begin januari.

De Brabantse rechercheur die werd bedreigd, was liaison-officier in Frankrijk. Daar hield hij zich onder meer bezig met onderzoek naar de roof van kunstschatten uit Franse kastelen en landhuizen.

Tijdens de massale inval bij de antiekhandelaar in Echt waren dinsdag Franse rechercheurs aanwezig die gespecialiseerd zijn in antiekdiefstal. Volgens het OM zijn op zes plaatsen in Limburg en zuidoost-Brabant huiszoekingen gedaan, waaraan ongeveer tachtig politiemensen meededen. In en rond de woning van de verdachte zijn vijftien vuurwapens, veel munitie, een in België gestolen auto, enkele computers en de administratie in beslag genomen.

Toon van H. overleefde in november 2001 zelf een moordaanslag. Die aanslag is nooit opgelost. Volgens Van H. zat een voormalige zakenpartner, die tegenwoordig in Rusland verblijft, achter de aanslag. Deze zou ook de politie hebben geïnformeerd over criminele activiteiten van de antiekhandelaar. Het OM doet daarover geen mededelingen.

Wel maakte het OM gisteren bekend dat Van H. ervan wordt verdacht dat hij een 50-jarige Nederlander, woonachtig in Palma de Mallorca, met de dood heeft bedreigd. Het zou gaan om de vastgoedmagnaat Jos Geerts. In verband hiermee werd dinsdagochtend een 57-jarige man aangehouden in een hotel in Valkenburg, dat eigendom is van Van H. Ook deze man zou de vastgoedmagnaat met de dood hebben bedreigd. Hij zou al maanden in het hotel ondergedoken zitten uit angst voor een moordaanslag. Volgens het OM heeft deze bedreigingszaak niets te maken met de liquidatieplannen van officier Van Hilten en rechercheur Weijers.

Vastgoedbaron Geerts is ooit veroordeeld wegens oplichting en zwendel. Na zijn vrijlating in 1992 wist hij binnen enkele jaren een enorm vermogen te vergaren met vastgoedtransacties. Hij komt voor in de Top-500 van Quote, geschat vermogen: 55 miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden