OM: agent schoot Arbib dood uit zelfverdediging

De politieagent die 6 augustus de 33-jarige Driss Arbib in een eetgelegenheid op het Mercatorplein doodschoot, handelde uit zelfverdediging. Volgens de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Leo de Wit was het een 'specifiek noodweerschot'...

Om die reden zal de agent niet strafrechtelijk worden vervolgd. De Wit maakte dit dinsdag bekend. De nabestaanden van Arbib gaan tegen deze beslissing in beroep.

Uit onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat Arbib met een 30 centimeter groot mes in de handen snel op de politieman was afgelopen. Hij reageerde niet op de waarschuwing het mes te laten vallen. De Wit: 'De agent had daarop geen andere keus dan te schieten. Hij had geen tijd en mogelijkheid om zijn wapen gericht te gebruiken.' Het schot was meteen dodelijk.

De dood van Arbib leidde tot grote onrust in de Marokkaanse gemeenschap. Er werd gesproken van 'een bewuste moord' en van 'Marokkanenjacht' door de politie. Een aantal Marokkaanse organisaties richtte het Comité tegen politiegeweld, zinloos geweld en discriminatie op.

Hoofdcommissaris Jelle Kuiper van de Amsterdamse politie noemde de beschuldigingen 'levensgevaarlijk en bizar'. Volgens hem had de agent te goeder trouw een inschatting gemaakt en gehandeld zoals op de schietbaan wordt geoefend. De Rijksrecherche bevestigt dit.

In een ruzie met mannen die zijn vriendin zouden hebben aangestaard, krijgt Arbib op de bewuste avond van 6 augustus een kopstoot. Arbib bedreigt daarop de man die de kopstoot gaf met de dood en vertrekt. De restauranthouder belt de politie.

Als twee politiemensen in het smalle restaurant met de vier mannen praten, komt Arbib terug met twee messen, waarvan hij er één duidelijk in de hand heeft. Getuigen zeggen dat hij zonder aarzelen en met versnelde pas op de politiemannen afgaat.

Uit computeranimaties is gebleken dat de politieman 2 tot 3 seconden had om te reageren. De Wit zegt dat de agent geen kant op kon. Schotrestenonderzoek toont aan dat Arbib van hooguit anderhalve meter is neergeschoten.

Advocaat Gerard Hamer die de nabestaanden van Arbib vertegenwoordigt, meent dat de politieman wel de mogelijkheid had om op andere lichaamsdelen te richten. 'Hij schoot recht door het hart.'

Miryam Aouragh van de Internationale Socialisten en mede-oprichter van het Comité tegen politiegeweld, zinloos geweld en discriminatie zegt teleurgesteld te zijn over het rapport van de Rijksrecherche. 'Dit bevestigt onze klacht dat het geen onafhankelijk onderzoek was.'

Ze meent dat Arbib wordt neergezet als een onmens. 'Het doet er niet toe wat hem en zijn familie is overkomen. Als het hachje van de politie maar wordt gered. Dit is weer een voorbeeld van het toenemend racisme bij de politie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden