OM acht agenten schuldig aan mishandeling in zaak Henriquez, maar eist geen straf

Agenten DH01 en DH02, die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez, hebben zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan mishandeling. Maar, zeiden de aanklagers maandag tijdens het requisitoir: het tweetal verdient geen straf. Dat is niet meer nodig, omdat de zaak al grote gevolgen heeft gehad voor het tweetal, stelde het OM. Beide agenten lijden aan PTSS en zijn ernstig bedreigd.

De twee officieren van Justitie Mol en Sleeswijk tijdens de rechtszaak tegen de twee agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez. Beeld anp
De twee officieren van Justitie Mol en Sleeswijk tijdens de rechtszaak tegen de twee agenten die verantwoordelijk worden gehouden voor de fatale arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez.Beeld anp

DH01 en DH02 worden vervolgd voor hun rol bij de dood van Mitch Henriquez. De 42-jarige Arubaan stierf na een hardhandige arrestatie in het Haagse Zuiderpark op 27 juni 2015. De dronken Henriquez riep voor de 'grap' meerdere malen dat hij een wapen bij zich droeg. Toen hij niet luisterde naar het verzoek van agenten om hiermee te stoppen en te vertrekken, werd hij gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde.

Volgens de agenten verzette Henriquez zich hevig en konden ze niet anders dan hem hardhandig arresteren. Pas nadat vijf agenten hem tegen de grond hadden gewerkt, konden ze hem boeien. Henriquez bleek buiten bewustzijn. Pas zeven minuten later - nadat de agenten Henriquez naar het politiebureau hadden gebracht - begonnen ze met de reanimatie. Een dag later stierf hij in het ziekenhuis.

De agenten verklaarden dat zij echt dachten Henriquez een wapen had en ze niet anders konden dan hem op deze manier aanhouden.

Rechtmatig

Wat het OM betreft was het rechtmatig om Henriquez te arresteren, maar was er geen reële vrees voor een vuurwapen. 'Henriquez maakte een verkeerde grap, op een verkeerde plek op een verkeerde plaats in de tijd en bleef deze herhalen', aldus de officieren van justitie. Wat hen betreft had DH01 in deze situatie niet de omstreden nekklem mogen toepassen, en had DH02 niet in het gezicht van de arrestant mogen slaan. Ook had hij geen pepperspray in zijn ogen mogen wrijven.

Oftewel, stellen de aanklagers: DH01 en DH02 hebben zich schuldig gemaakt aan mishandeling. Ze vinden het echter te ver gaan om de agenten verantwoordelijk te houden voor de dood van de arrestant. Uit verschillende deskundigenrapportages blijkt dat Henriquez waarschijnlijk is overleden aan een hartritmestoornis als gevolg van acute stress, en niet als gevolg van verwurging. 'Dit hadden de agenten niet kunnen voorzien.'

Hoewel het OM wel vindt dat de agenten te veel geweld hebben gebruikt bij de arrestatie, verdienen ze geen straf. De wet biedt deze mogelijkheid in sommige zaken. Zo oordeelde de Haagse rechtbank vorig jaar in de discriminatiezaak tegen PVV-leider Geert Wilders dat de politicus wel schuldig was, maar dat een veroordeling in zijn geval al voldoende was.

Wat het OM betreft, zijn de agenten al genoeg gestraft, en daarom heeft de politie hen een voorwaardelijk strafontslag opgelegd. Bovendien bleek uit een rapportage van de tuchtcommissie dat de agenten 'de afgelopen jaren amper op aanhoudingsvaardigheden werden getraind. Het aanhouden van een verzettende verdachte door meer dan twee politieagenten werd niet getraind.'

'Wij krijgen pas rust wanneer alle vijf agenten worden gestraft'
Vandaag begon het proces tegen twee van de agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez. Zijn familie wil dat ze alle vijf worden gestraft. 'Pas dan krijgen we rust, en kan ook Mitch rusten.'

Bijna 2 jaar na het voorval: strafzaak uitgesteld naar november 2017 door twijfels doodsoorzaak
De zaak over de dood van Henriquez wordt uitgesteld naar november dit jaar. Een deskundige trekt in een nieuw rapport een andere conclusie dan de forensisch patholoog. Niet verwurging, maar een hartritmestoornis zou de doodsoorzaak zijn. Door die nieuwe conclusie moet een derde deskundige uitsluitsel bieden.

Ruim een jaar na het voorval: twee agenten vervolgd voor dood Henriquez, wat deden zij fout?
Het Openbaar Ministerie vervolgt twee van de vijf agenten voor de dood van Mitch Henriquez. De agenten wordt doodslag dan wel dood door schuld ten laste gelegd. Vooral het gebruik van de nekklem wordt hen aangerekend: de Rijksrecherche oordeelde in november 2015 al dat de dood van Henriquez verklaard kan worden door het geweld van de agenten.

Een week na het voorval: wat gebeurde er met Mitch Henriquez?
Mitch Henriquez, op vakantie in Nederland om zijn zwangere dochter te bezoeken, wordt met flink geweld overmeesterd door de politie. Eén van de politiemannen klemt zijn armen om de nek van Henriquez, een ander houdt zijn benen vast. Een derde heeft een knuppel: wat gebeurde er op die bewuste avond met Mitch Henriquez?

Twee dagen na het voorval: Mitch Henriquez overlijdt na arrestatie, protesten in Schilderswijk lopen uit de hand
Op een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag wordt de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez hardhandig gearresteerd. Een dag later overlijdt hij in het ziekenhuis, waarop protesten in de Schilderswijk uit de hand lopen. Er worden vergelijkingen gemaakt met dodelijke arrestaties van zwarte inwoners in Amerika en ook de term etnisch profileren valt. De overheid stuntelt met verklaringen over de toedracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden