nieuwsmoord wiersum

OM: 36-jarige man uit Almere vast voor medeplegen moord Wiersum

De 36-jarige Giërmo B. uit Almere die volgende week woensdag voor het eerst voor de rechter moet verschijnen voor de moord op advocaat Derk Wiersum, wordt verdacht van ‘moord in vereniging’. 

Rechercheurs doen sporenonderzoek in de buurt waar Derk Wiersum werd doodgeschoten.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dat houdt in dat justitie denkt dat B. samen met anderen de moord heeft gepleegd. Het is nog onduidelijk of hij degene is die op 18 september Derk Wiersum doodschoot, of dat één van de medeverdachten de fatale kogels afvuurde. 

De zitting woensdag 15 januari is in de extra beveiligde Bunker in Amsterdam. Het gaat om een voorbereidende zitting, wanneer de zaak inhoudelijk dient is nog onduidelijk. B. is de enige verdachte die woensdag voor de rechter moet verschijnen. Elke drie maanden moet de rechter beoordelen of de voorlopige hechtenis wordt verlengd. De 36-jarige B. wordt ook verdacht van heling van twee auto’s die volgens justitie bij de moord gebruikt werden.

Wiersum werd op 18 september op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het grote liquidatieproces Marengo, waarin T. hoofdverdachte is. De politie verrichte afgelopen maanden vier arrestaties in het onderzoek naar de moord op Derk Wiersum. Twee verdachten zitten niet meer vast, een derde verdachte zit nog wel in de cel. Naar verluidt werd in november ook een neef van de vorige maand in Dubai gearresteerde Ridouan T. aangehouden voor de moord. Justitie houdt er serieus rekening mee dat T. opdracht gaf voor de moord.

Ridouan T. wist lang uit handen van politie en justitie te blijven, maar werd in december toch opgepakt in Dubai. Dat land stuurde hem binnen enkele dagen als ongewenst vreemdeling naar Nederland. De volgende inleidende zitting van Marengo staat eind februari op de agenda.

De moord op Wiersum schokte de maatschappij. Mede hierdoor is het Marengo-proces met nog meer veiligheidsmaatregelen omgeven. De nieuwe advocaten van kroongetuige B. zijn tot nu toe anoniem gebleven.

De dag die de Nederlandse rechtspraak voorgoed veranderde
Sinds de moord op advocaat Derk Wiersum, is de onbevangenheid weg waarmee de magistratuur en advocatuur hun werk deden. Lees hier de reconstructie.

Het leven van advocaat Derk Wiersum
Derk Wiersum groeide in de afgelopen maanden uit tot het symbool van de bedreigde rechtsstaat. Want, stelt justitie: de 44-jarige advocaat werd waarschijnlijk vermoord vanwege zijn werk. Hij stond kroongetuige ­Nabil B. bij in het strafproces ­Marengo, dat draait om een reeks moorden in de onderwereld en ­zeventien verdachten, onder wie de ­veronderstelde leider Ridouan T.

Advocaat werd weken voor liquidatie al gevolgd
Wiersum werd voor zijn dood wekenlang geobserveerd. Vanuit drie gestolen voertuigen zijn zijn woning en straat in de gaten gehouden. 

Verbetering

In een eerdere versie van dit artikel werd gemeld dat B. de schutter van Derk Wiersum is, op basis van aan persbureau ANP verstrekte informatie. Deze informatie bleek echter onjuist verstrekt aan ANP: de verdachte wordt verdacht van het medeplegen van moord. In tegenstelling tot wat eerst werd gemeld, is het dus op dit moment nog onduidelijk of B. de schutter is. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden