nieuwsmoord Hümeyra

OM: 20 jaar cel en tbs voor ‘liquidatie’ Hümeyra

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag 20 jaar cel en tbs geëist tegen Bekir E. (32). Hij schoot op 18 december de 16-jarige Hümeyra dood in de fietsenstalling van haar school in Rotterdam.

Rechtbanktekening van Bekir E. (32). Beeld null
Rechtbanktekening van Bekir E. (32).

Volgens de officier van justitie is er sprake van moord, ‘omdat E. heel goed besefte waar hij mee bezig was’. Hij ging volgens het OM met voorbedachten rade te werk. ‘Er was sprake van een liquidatie.’

De exacte reden voor de moord is volgens het OM niet duidelijk geworden. ‘Je zou uit zijn verklaringen kunnen destilleren dat hij kwaad was. Kwaad omdat Hümeyra jonger was dan 18 en hij door sommigen als pedofiel werd gezien, of omdat hij het niet kon verkroppen dat het meisje de relatie had verbroken.’

Doodsbedreigingen

De twee hadden een korte relatie, maar Hümeyra maakte het uit toen ze erachter kwam dat E. veel ouder was dan hij zich had voorgedaan. ‘Hij stalkte haar en stuurde haar vele berichten die vrijwel zonder uitzondering gepaard gingen met een doodsbedreiging’, aldus het OM. ‘De verdachte heeft op de bewuste dag uitvoering gegeven aan hetgeen hij al eerder had bedacht en vele malen had aangekondigd, namelijk dat hij Hümeyra om het leven zou brengen.’

E. was op pad met een 26-jarige Rotterdammer op de dag dat hij Hümeyra doodschoot. Volgens het OM blijkt uit verklaringen van zowel E.  als de medeverdachte dat deze Rotterdammer niet afwist van de plannen (van de hoofdverdachte) om Hümeyra om het leven te brengen. Het OM vraagt voor hem dan ook vrijspraak. Wel vorderde de officier van justitie voor hem een gevangenisstraf van 252 dagen, waarvan 90 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar tegen deze man, wegens stalking en bedreiging van twee andere slachtoffers die losstaan van de zaak-Hümeyra.

Lees meer over Hümeyra

Rechtbankreportage: Verdachte Berkir E. zoekt vooral excuses 
De verdachte van de moord op scholiere Hümeyra zocht tijdens de rechtbankzitting donderdag vooral excuses buiten zichzelf: hij was onder invloed van drank en drugs en wilde haar niet doden. Zijn ex-vriendin had haar gebruikt, ‘ze reden vaak langs mijn huis, elke dag, om mij te pesten’.  

Analyse: Overheidsinstanties faalden
Politie, justitie en reclassering hebben fout op fout gestapeld in de aanloop naar de moord op Hümeyra, het 16-jarige meisje dat in december vorig jaar bij haar school in Rotterdam werd doodgeschoten door haar ex-vriend. Diverse overheidsinstanties zijn in deze zaak ernstig tekortgeschoten, oordeelde de Inspectie Justitie en Veiligheid in oktober.

Column: Stalking wordt nog steeds beschouwd als een ellendige privézaak
Het Inspectieonderzoek naar de aanpak van stalking door Bekir E., blijkt behalve vernietigend ook zeer Nederlands. De details die de Inspectie Justitie en Veiligheid opsomt, gaan niet alleen over dit meisje. Ze zeggen veel over de manier waarop we hier omgaan met het stalken en vermoorden van vrouwen, aldus Margriet Oostveen in de verslaggeverscolumn.

Demonstratie tegen geweld tegen vrouwen 
Drie jonge vrouwen werden in december 2018 in Rotterdam vermoord. Het raakt een snaar,  gezien de ruim zevenhonderd mensen die meelopen in een stille tocht .‘Nu het geweld zo dichtbij komt, besef je dat dit iedereen kan overkomen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden