Om 09.30 uur weten we het: extra bezuinigingen of niet?

Het wordt spannend voor het kabinet straks. Om 09.30 publiceert het Centraal Planbureau (CPB) nieuwe economische verwachtingen in de zogenaamde decemberraming. Als het begrotingstekort in 2012 boven de 3,7 procent uitkomt, betekent dat: extra bezuinigen.

De ministers Rosenthal, Verhagen, Hillen en premier Rutte overleggen in Vak-K. Beeld anp

Bij de vorige prognose, op Prinsjesdag, ging het CPB uit van een begrotingstekort 2,9 procent in 2012.

Startnota
Bij de coalitiebesprekingen van vorig jaar hebben VVD, CDA en PVV de begrotingsspelregels afgesproken zoals die de komende jaren voor de gedoogconstructie gelden. Deze zijn beschreven in de zogeheten startnota.

Daarin staan ook de ramingen van de begrotingstekorten van de komende jaren. Afgesproken is dat wanneer het verschil tussen die ramingen en het daadwerkelijke begrotingstekort groter is dan 1 procent, er 'maatregelen genomen [dienen] te worden om het beoogde (feitelijk) saldo aan het eind van de kabinetsperiode weer in zicht te krijgen'. Ofwel, dan moet er extra bezuinigd worden.

In de startnota ging het kabinet uit van een begrotingstekort voor 2012 van 2,7 procent. Bij 3,7 procent moet er dus extra bezuinigd worden. Maar het kabinet heeft al gezegd dat besluiten hierover pas in februari of maart worden genomen als er weer nieuwe cijfers van het CPB komen. Hierin staan ook prognoses voor na 2012, terwijl dat in de decemberraming niet het geval is.

Geruststellend?
Vergeleken met de cijfers van september heeft het kabinet voor 2012 nog een marge van 0,8 procent. Dat lijkt geruststellend, maar het kan snel gaan. Sinds juni is het beraamde begrotingstekort over 2011 met eenzelfde 0,8 procent opgelopen.

Afgelopen vrijdag werd al bekend dat het kabinet zich voorbereidde op nog eens 5 miljard aan bezuinigingen. Snel erachteraan kwam het bericht dat ook dat nog niet genoeg zou zijn. Het is de vraag of het kabinet al in 2012 extra gaat snijden, of dat dat pas vanaf 2013 gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden